V Texasu budou moci studenti na veřejných univerzitách nosit zbraně. Mají tak odradit případné teroristy a šílené střelce.

Studenti univerzit v americkém Texasu mohou do školy nosit zbraně. Nošení zbraní v univerzitních kampusech v Texasu povolil nový zákon studentům od věku 21 let. Cílem zákona je odradit potenciální útočníky od teroristických útoků.

Argument o tom, že zákon pomůže zabránit útokům šílených střelců na vysokých školách používají příznivci zákona. Odpůrci však tvrdí, že se texaské univerzity nyní stanou méně bezpečnými.

Lidé na univerzitách budou sice moci nosit zbraně, ale pouze v případě, že nebudou na první pohled viditelné.

Budou je tak moci brát i do učeben, ale poze za předpokladu, že si zbraň schovají pod oděv či jinam.

Nový zákon umožňující nošení zbraní na univerzitách vstoupil v platnost v pondělí 1. 8. 2016, přesně 50 let od masakru na univerzitě v hlavním městě Texasu, Austinu, při kterém Charles Whitman zabil 16 lidí.

Bezpečnější univerzity

Příznivci ozbrojování studentů na univerzitách argumentují tím, že „šílení střelci“ si za cíl útoků vybírají často univerzity či kina právě proto, že na těchto místech nečekají odpor ozbrojených osob.

Pokud nyní budou studenti či zaměstnanci univerzity ozbrojeni, měla by se na univerzitách zvýšit bezpečnost.

Profesoři proti zbraním

Proti zákonu se postavila řada univerzitních profesorů. Tvrdili, že střelné zbraně v rukou mladých lidí, kteří často vedou „nevázaný studentský život“, naopak bezpečnost na univerzitách sníží.

Argumentovali dokonce tím, že ozbrojení studenti budou na akademické půdě vytvářet atmosféru strachu a bránit jiným, aby svobodně vyslovili svůj názor.

Schválený zákon, který vstoupil v pondělí v platnost, se ovšem týká jen veřejných univerzit. Soukromé vysoké školy mají výjimku, kterou většina z nich využila a nošení zbraní v univerzitních prostorách nepovolila.

Zeman chce ozbrojit obyvatelstvo

Pro ozbrojování obyvatelstva s cílem odradit teroristy či šílené střelce se vyslovil i prezident České republiky Miloš Zeman.

Podle Zemana by se občané Česka měli ozbrojovat, aby mohli v nutné situaci zbraň použít.

„Tady jsou lidé, kteří mají legálně drženou zbraň, museli projít velmi náročnými zkouškami,“ řekl.