Andrej Babiš (ANO) se chystá výrazně rozšířit areál Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku.

Ministr financí a majitel holdingu Agrofert Andrej Babiš (ANO) se chystá výrazně rozšířit areál Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku. Přistavět chce golfové hřiště, o dotaci Babišova firma tentokrát nežádá.

Celá investice je financována ze soukromých peněz a o dotaci Babišova firma nežádá. To je rozdíl oproti samotnému areálu, na který šly evropské dotace z programu určeného pouze pro malé a střední podniky.

Devítijamkové hřiště má navázat na cvičnou golfovou plochu, která už je součástí areálu. Hřiště má vyrůst na necelých devíti hektarech luk.

Stavba měla být zahájena letos v červenci, ale žádost byla podána pozdě a proto není reálné, že povolení získá nejdříve za měsíc.

Padesátimilionové dotace se prošetřují

Kauzou Čapího hnízda se zabývá policie a čerpání padesátimilionové dotace prošetřuje také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele.

Díky změně dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiš již v minulosti řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Babiš i Agrofert dlouhodobě odmítají, že by byl v případu Čapí hnízdo porušen jakýkoli zákon.

(red)