Trump jako prezident by zlepšil vztahy USA s Ruskem. Uznal by ruskou anexi Krymu.

Donald Trump by uznal ruskou anexi poloostrova Krym. Republikánský kandidát na funkci prezidenta USA by uznal Krym jako součást Ruska, pokud by to vedlo ke zlepšení vztahů s Moskvou a silnější spolupráci v boji proti teroristům z z Islámského stát.

„Lidé na Krymu by raději byli v Rusku, než tam kde byli dříve. A k tomu také musíme přihlížet,“ prohlásil Trump v rozhovoru s americkou televizní stanicí ABC.

Trump se také snažil americké občany ujistit, že ruský prezident Putin nemá vůči Ukrajině agresivní úmysly.

„Na Ukrajinu Putin nepůjde, to musíte chápat. Prostě tam nepůjde, ano? To si můžete poznamenat, můžete si to zapsat, můžete s tím udělat, cokoli chcete,“ prohlásil republikánský kandidát na prezidenta USA.

Trump rovněž kritizoval situaci na Ukrajině s tím, že jejím viníkem je prezident Obama. „Velký nepořádek“ na Ukrajině podle Trumpa vznikl za Obamovy administrativy „s jejími silnými vazbami na NATO“.

„Nestydaté prohlášení prezidentského kandidáta Trumpa jen potvrzuje diagnózu nebezpečného exota.“

Trumpova slova kritizoval ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Uvedl, že Trump je nebezpečný jak pro Ukrajinu, tak pro Spojené státy.

„Nestydaté prohlášení prezidentského kandidáta Trumpa jen potvrzuje diagnózu nebezpečného exota. Extremista, který přitakává Putinově diktatuře, nemůže být zárukou demokratických svobod v USA a ve světě,“ podotkl Avakov.

Rusko opětovně převzalo Krymský poloostrov v únoru 2014 s využitím prvků tzv. hybridní války a „zelených mužíčků“.

V březnu 2014 se obyvatelé Krymu v referendu vyslovili pro připojení k Ruské federaci. Pro připojení k Rusku se vyslovilo téměř 97 procent hlasujících občanů Krymu.

USA i Evropská unie v reakci na anexi Krymu uvalily vůči Rusku obchodní sankce.

Hezké věci od Putina

Trump se v rozhovoru vyslovil i ke vztahům s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Trump se snažil relativizovat údajné dobré vztahy s šéfem Ruska.

„Řekl o mně velmi hezké věci. Ale já s ním nemám žádný vztah. Nikdy jsem se s ním nesetkal,“ uvedl Trump na Putinovu adresu. (red)