Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Muskova Tesla kupuje SolarCity

Muskova Tesla Motors kupuje výrobce solárních panelů SolarCity za 2,6 miliardy dolarů (63 miliard korun). Dojde ke sloučení do jedné firmy, která bude pod jednou značkou prodávat elektromobily i solární a bateriové systémy. Šéf Tesly Elon Musk je předsedou správní rady SolarCity a největším akcionářem obou firem.

Plyn i silová elektřina na ČMKBK zlevnily o 3 až 6 %

Zemní plyn i silová elektřina na Českomoravské komoditní burze Kladno proti předchozímu týdnu zlevnily o 3 až 6 procent. Ve 30. týdnu bylo na ČMKBK uzavřeno 164 kontraktů na dodávku 152,6 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele za 78,3 milionu korun. Cena ročního kontraktu zemního plynu klesla proti 29. týdnu v maloodběru o 5,8 procenta s uzavíracím kurzem 456 Kč/MWh. Ve velkoodběru se snížila o 3,1 procenta a uzavírala na 464 Kč/MWh. Roční kontrakt silové elektřiny v nízkém napětí zlevnil o 5,3 procenta s uzavíracím kurzem 769 Kč/MWh.

Průmysl zažil nejhorší měsíc za 3 roky

Podle červencových výsledků průzkumu PMI zaznamenali výrobci v ČR nejhorší měsíc od března 2013. Objem nových zakázek poklesl poprvé za více než tři roky. Zpracovatelský sektor v ČR se v červenci dostal na nejhorší úroveň za 40 měsíců. Index PMI klesl na 49,3 bodu. Poprvé od dubna 2013 se dostal pod úroveň 50 bodů, která je hranicí mezi růstem a poklesem. Ke zhoršení přispělo nejmenší zvýšení počtu pracujících za 34 měsíců.

Ministerstvo dopravy nakoupilo na burze 300 GWh elektřiny
Nákup energií na ČMKBK v červenci zveřejnilo ministerstvo dopravy ČR. Resort prostřednictvím Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) nakoupil na příští rok téměř 300 tisíc MWh elektřiny a více než 175 tisíc MWh zemního plynu a snížil náklady na energie meziročně o 30 milionů korun.
„Po loňském nákupu, který snížil náklady o dalších 80 milionů, jsme dále zvýšili poptávané objemy u elektřiny o 24 tisíc MWh a u zemního plynu o 15 tisíc MWh. Spolu s ministerstvem a SŽDC se do nákupu zapojily České dráhy, Ředitelství silnic a dálnic ČR, Státní fond dopravní infrastruktury, ČD Cargo, Centrum služeb pro silniční dopravu, Řízení letového provozu ČR, Státní plavební správa, Ředitelství vodních cest ČR, Úřad pro civilní letectví, Centrum dopravního výzkumu, Výzkumný ústav železniční, a DPOV,“ uvedl generální ředitel SŽDC Pavel Surý.