Stěna vodopádu může vytvořit také neobvyklou plochu pro promítání filmů. (Foto: Heesen Yachts)

Superluxusní jachty vybavené vodopády a bazény, které vypadají jako nekonečné, jsou novým trendem mezi světovými miliardáři. Padající voda na palubě je nejen pozoruhodným estetickým doplňkem, ale má i další výhody.

Vlastnictví luxusní jachty je symbolem bohatství celé řady nejmovitějších lidí světa. Ceny nejmenších plovoucích paláců se pohybují v sumách od 66 milionů eur (1,8 miliardy korun).

Tyto lodě bývají vybaveny špičkovými technologiemi, včetně přídavných trysek vyráběných společností Rolls-Royce, které umožňují dosažení vyšší rychlosti. Provedení interiérů je pak srovnatelné s tím, jaké mají pětihvězdičkové hotely.

„Naši zákazníci v současné době hromadně vyžadují jedno poměrně neobvyklé vybavení, kterým jsou vodopády,“ uvedla Sara Gioanolová, manažerka nizozemské firmy Heesen Yachts zaměřující se na stavbu jachet.

„Zákazníci v současné době hromadně vyžadují jedno poměrně neobvyklé vybavení, kterým jsou vodopády.“ Vodopády byly nainstalovány například na lodě Quinta Essentia nebo na 70 metrů dlouhou jachtu Project Kometa. Toto luxusní plavidlo je mimochodem schopné vyvinout rychlost téměř 30 uzlů, což je přibližně 55 km/h.

Vodopády neslouží jen k estetickým účelům, ale tryskající voda může mít i funkci štítu chránícího soukromí slavných pasažérů. Pro paparazzi je pak velmi obtížné skrze proudící vodu pořídit kvalitní snímky filmových hvězd, politiků nebo členů královských rodin.

Padající voda může také vytvořit neobvyklou promítací plochu pro projekci filmů.

Dalším trendem, který se v poslední době v případě luxusních lodí objevuje, je také vybavení bazény se zvláštním vizuálním efektem nekonečnosti, díky kterému působí tak, jakoby jejich hladiny sahaly až k obzoru.

(red)