Čeští učitelé si v září polepší až o 1600 korun měsíčně. Vláda včera schválila vyšší platy státních zaměstnanců. Do rozpočtu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy přibude 2,5 miliard korun, o které se naopak navýší státní dluh ČR. Platy pedagogů tak narostou o 8 %, tarifní plat pak o 6 %. Celkově představuje navýšení platů částku 1,97 miliard.

„V praxi to bude znamenat, že začínající učitelé v 11. či 12. platové třídě si polepší cca o 1300 Kč, déle sloužící pedagogové pak o cca 1500 – 1600 Kč,“ uvedlo ministerstvo.

Vyšší platy budou mít také pedagogové v mateřských školách a asistenti pedagogů. Na platy nepedagogických pracovníků se přidá částka 270 milionů, od září by si měli polepšit asi o 700 korun.

„Je pro mě důležité, že se mi také podařilo splnit slib a udělat první krok k většímu přilákání učitelů do škol tím, že v tarifní tabulce zavádíme nový platový stupeň, který bude už po 2 letech,“ řekla ministryně školství Kateřina Valachová.

„Další kroky budou následovat, jednak kariérní řád, který by vláda měla projednat v září, a také chystám kroky k podpoře pedagogických fakult tak, abychom posílili praxi budoucích učitelů na školách a spolupráci s fakultními školami,“ dodala.

Vysoké školství díky navýšení rozpočtu posílí o částku 260 mil. Kč.

Platy všech státních zaměstnanců se pak zvýší už od letošního listopadu. Tedy o dva měsíce dříve, než se dosud plánovalo. Objem peněz na odměňování vzroste o 5 %. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) slíbil, že potřebných 845 milionů korun v rozpočtu najde.

Dřívější nárůst mezd žádaly odbory. Průměrný plat státního zaměstnance ČR je nyní 26 892 korun. Průměrná hrubá mzda v ČR činí 26 467 korun.

Počet zaměstnanců státu se loni zvýšil o 5800 na celkových 422 445 lidí. Návrh státního rozpočtu na letošní rok předpokládal, že průměrný plat státního zaměstnance letos vzroste na 26 979 korun.

(red)