Německá kancléřka Angela Merkelová v reakci na nedávné teroristické útoky zrušila svou plánovanou letní dovolenou. Své zemi představila devítibodový plán a zopakovala svou slavnou větu ohledně uprchlické krize. Zvládneme to, vzkázala šéfka vlády opětovně Německu a Evropě.

Teroristické útoky z Würzburgu a Ansbachu odsoudila Merkelová jako „prolomení civilizačního tabu“ a slíbila, že jejich pachatelé budou potrestáni. Násilné akce označila za šokující, nepříjemné a deprimující, a připsala je jednoznačně na vrub islámského terorismu.

Německo v minulých dnech zažilo hned několik teroristických útoků. Minulý týden v pondělí ve vlaku v Bavorsku napadl sedmnáctiletý Afghánec cestující, 5 jich zranil. V pátek v Mnichově osmnáctiletý mladík íránského původu zastřelil před sebevraždou 9 lidí. Následovaly ovšem další plánované vražedné akce.

V neděli v jihoněmeckém Reutlingenu syrský žadatel o azyl zabil ženu a 5 lidí zranil. Jiný Syřan, kterému Německo odmítlo udělit azyl a který se přihlásil k Islámskému státu, odpálil v bavorském Ansbachu nálož. Při explozi sám zahynul, několik lidí bylo zraněno.

Kancléřka se domnívá, že zcela jistě existuje spojitost mezi incidenty v Bavorsku a předchozími útoky v Nice, v Bruselu, v Paříži nebo v americkém Orlandu.

Poškozují zemi, která je přijala za své

Teroristé se podle ní snaží „degradovat náš život, vzít Západu svobodu a jeho způsob života, zasít nenávist mezi různé kultury a náboženství, a připravit Německo o ochotu pomáhat lidem v nouzi.“

Uprchlíci podle ní hledají v Německu ochranu, někteří ale tyto snahy prý jen předstírají. Útočníci z řad imigrantů podle ní „poškozují zemi, která je přijala za své“, napsal internetový magazín Der Spiegel.

Poškodili ale také ty, kteří uprchlíkům pomáhají, i „právoplatné“ imigranty.

Nová opatření, které shrnula kancléřka do 9 bodů, mají zajistit celému Německu větší bezpečnost. Obsahují například plán na navýšení počtu členů německých bezpečnostních složek, vytvoření nové koncepce bezpečnosti v oblasti moderních technologií, či vytvoření vstupních a výstupních registrů pro cestující do a ze země.

Součástí „systému včasného varování“ před radikalizací mezi uprchlíky má být v Německu také možnost urychlit vyhoštění problémových žadatelů o azyl. Poté Merkelová zopakovala svá vlastní slavná slova, která vzbudila kritiku napříč celou Evropou: Zvládneme to.

„Stejně jako tehdy, i dnes jsem stále přesvědčena, že tento historický úkol globalizační éry zdárně splníme. Zvládneme to,“ řekla německá kancléřka.

(red)