Místa s vysokou koncentrací osob jako obchodní centra, kulturní či sportovní centra nebo kostely, budou policií ČR dlouhodobě systémově chráněny

Přísnější postihy za podporování terorismu jsou součástí novely zákona, kterou dnes schválila vláda. Trestným činem se tak v ČR stává propagace a podpora terorismu, i jeho financování. Novou úpravu trestního zákoníku připravilo ministerstvo spravedlnosti pod vedením Roberta Pelikána (ANO) jako odpověď na volání mezinárodních organizací po účinnějších nástrojích českého práva na současné teroristické hrozby.

„Jsem velmi rád, že vláda akceptovala náš apel na to, aby novela byla projednána co nejrychleji. V opačném případě totiž hrozilo snížení ratingu Česka v hodnocení mezinárodně uznávaných agentur,“ uvedl ministr Pelikán s tím, že oddalování úprav stávajících zákonů by mohlo mí negativní politické i ekonomické důsledky pro Česko.

Novela obsahuje samostatnou skutkovou podstatu, podle které se trestného činu dopustí ten, kdo „sám nebo prostřednictvím jiného finančně nebo materiálně podporuje teroristu, teroristickou skupinu nebo jejího člena anebo spáchání teroristického trestného činu“. Případně za tímto účelem shromažďuje peníze nebo jiné věci.

Trestné má být i poskytnutí nebo slíbení odměny teroristovi, či pořádání sbírky na takovou odměnu. Stejně tak bude trestné vedení výcviku k teroristickému činu a vycestování do jiného státu za účelem spáchání takového činu.

Za financování terorismu lze nově uložit až 12 let odnětí svobody a zároveň propadnutí majetku. Mezi dalšími novými trestnými činy je také vyhrožování teroristickým trestným činem a účast na činnosti teroristické skupiny. Zákon nyní přísněji postihuje také loupeže, podvody či vydírání spáchané s úmyslem umožnit nebo usnadnit teroristický trestný čin nebo jeho financování.

Ministerstvo spravedlnosti, které novelu předložilo, zdůrazňuje potřebu přijmout navrhované změny co nejrychleji. Chce, aby sněmovna materiál schválila hned v prvním čtení.

Podle vzoru Izraele a USA

Další protiteroristická opatření připravuje Milan Chovanec (ČSSD) a ministerstvo vnitra, oznámil dnes úřad. Místa s vysokou koncentrací osob jako obchodní centra, kulturní či sportovní centra nebo kostely, budou policií dlouhodobě systémově chráněny.

Prvním krokem má být vznik metodické skupiny, která bude majitelům a provozovatelům tzv. měkkých cílů poskytovat nepřetržitou podporu. Její zřízení uložil ministr vnitra dopisem policejnímu prezidentovi.

Na speciální nonstop lince budou moci organizátoři akcí či majitelé a provozovatelé měkkých cílů akci nahlásit a vyžádat si podporu. Policie tak bude mít čas situace v předstihu analyzovat a zvolit vhodná opatření.

„Policie začne více spolupracovat s pořadateli kulturních a společenských akcí či vlastníky nákupních center, kterým nabídneme metodiku a supervizi bezpečnostního zajištění těchto míst na základě zkušeností z Izraele či USA. Policejnímu prezidentovi jsem zadal úkol představit návrhy opatření do 4. srpna. Jde o nastavení standardů a manuálů. Celý proces přípravy komplexního balíčku metodické podpory jsme se vzhledem k událostem v Evropě rozhodli urychlit a mít plně pod kontrolou,“ vysvětlil Chovanec.