Soud zprostil viny obžalované v kauze skladování munice ve Vrběticích na Zlínsku. Miny podle něho nebyly funkční, a tedy ani nebezpečné.

Soud ve Zlíně zprostil 5 osob a 2 firmy obžaloby kvůli skladování min ve Vrběticích. Obžalovaní se měli nelegálně podílet na prodeji a dovozu zakázaných výbušnin, za což jim hrozilo až několikaleté vězení. Podle krajského soudu ale firmy neskladovaly miny, jen jejich „těla“. A to zakázané není.

Dovozem těchto částí min tak nebyl podle soudu spáchán trestný čin, a obžalovaní budou zproštěni viny. Případem se přitom museli zabývat soudní znalci, kteří se přeli o to, zda jsou dotyčné miny v Česku zakázané či nikoliv.

Více než 200 min typu MON-100 a dalších 232 min MON-200 podle státního zástupce patřilo do kategorie protipěchotních min. Jejich dovoz a skladování zakazují podle něho české i mezinárodněprávní normy, navazující na tzv. Ottawskou konvenci. Miny podle obžaloby koupila obchodní agentura Real Trade Praha spolu s Excalibur Army od své maďarské dceřiné společnosti (též Excalibur Army).

ČTĚTE VÍCEVrbětice u soudu. Ministerstvo nepovažovalo miny ve Vrběticích za zakázané 

„Dovozem min nebyl spáchán trestný čin,” řekl předseda senátu Jiří Dufek podle serveru Novinky. „Zakázaný je iniciátor této výbušniny, tělo miny je neutrální,“ dodal. Obžaloba navrhovala v závěrečné řeči peněžité pokuty ve výši až 10 milionů a tresty odnětí svobody až na 6,5 let. Firmám hrozilo zrušení.

vrbetice obzalovani munice

Obžaloba navrhovala v závěrečné řeči peněžité pokuty ve výši až 10 milionů a tresty odnětí svobody až na 6,5 let

Obhajoba vinu od počátku odmítala. V procesu žádala zproštění obžaloby a soud ji nakonec vyhověl. Obhájce Pavel Jelínek uvedl, že firma má k dispozici ujištění od maďarského ministerstva, podle něhož miny do ottawské úmluvy nepatří.

Česká vláda přitom podle něho tvrdila opak, šlo tedy o rozdílná tvrzení dvou států, které úmluvu podepsaly společně. 

KOMENTÁŘ: Stát soudí vrbětického skladníka za to, že uskladnil státem schválenou munici

Jelínek poté také uvedl, že kauza je vykonstruovaná policisty z ÚOOZ (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu). Útvar podle něho státního zástupce záměrně uvedl v omyl.

Kauza skladování údajně zakázaných výbušnin s explozemi ve Vrběticích z roku 2014 nesouvisí. Vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group.

(red)