Hillary Clintonová se jako vůbec první žena v historii Spojených států stala prezidentskou kandidátkou za velkou stranu. Bývalá první dáma USA a později ministryně zahraničí byla demokraty zvolena jednohlasně ve Filadelfii na stranické konferenci. Její manžel a bývalý prezident Bill Clinton ve 20 minutovém projevu přesvědčoval voliče, že je skvělá matka a nadaná politička.

„Jak to vše pasuje k tomu, co o ní tvrdí republikáni a jejich kandidát Donald Trump? Nijak,“ řekl například Bill Clinton. „Jen jedna Hillary je skutečná, ta druhá neexistuje, je to pouhá karikatura. Dobré pro vás je, že dnes jste nominovali tu pravou,“ pronesl kromě jiného před demokraty.

Sama Clintonová dění na sjezdu sledovala v televizi ve svém newyorském domově. Kandidaturu by měla formálně přijmout ve Filadelfii ve čtvrtek, kdy sjezd demokratů končí.

Podporu 68leté bývalé první dámě vyjádřil také její dosavadní sok Bernie Sanders, když vyzval k porážce Donalda Trumpa. „To, co musíme udělat, anebo toho budeme navždy litovat, je porazit Donalda Trumpa,“ řekl. Bývalý americký prezident Jimmy Carter promluvil prostřednictvím odvysílaného video vzkazu.

Podle Cartera prožívá Amerika „nebezpečné období“ a potřebuje někoho se silným srdcem, hlubokým porozuměním problémů a pevnou rukou.

Také bývalá ministryně zahraničí Madeleine Albrightová zpochybnila Trumpovy schopnosti v mezinárodní politice. Realitní magnát se podle ní vyznačuje zvláštním obdivem k diktátorům a jeho případné vítězství v listopadových volbách by bylo dárkem ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Za mikrofonem se na sjezdu vystřídalo také velké množství celebrit a hudebních či televizních hvězd jako herečka Meryl Streepová či zpěvačka Alicia Keys. Většina z nich otevřeně přiznala, že si nepřeje za prezidenta Donalda Trumpa, což je důvod, proč podporují Clintonovou.

Clintonová poté v závěru dne poděkovala za důvěru také skrze videohovor. „Jestli jsou ještě vzhůru a sledují nás nějaké holčičky, chtěla bych jim říct, že se možná stanu první prezidentkou, ale jedna z vás bude příští prezidentkou,“ řekla. „Tohle je vaše vítězství, vaše noc.“

(red)