Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Škoda Auto prodala v 1. čtvrtletí 2016 rekordní počet vozů 

Automobilka Škoda Auto letos v 1. čtvrtletí vykázala rekordní zisky. Od ledna do června rostly dodávky v celosvětovém měřítku o 4,6 % na 569 400 vozů. V červnu dodala česká automobilka zákazníkům 98 800 vozů (plus 4,4 % oproti červnu 2015). K rekordu přispěl pozitivní vývoj v Číně a v Evropě, stejně jako výrazný růst prodejů modelových řad Fabia, Superb a Yeti.

O2 musí zaplatí pokutu 4,5 milionu za automatické obnovování objemu dat

Český telekomunikační úřad uložil společnosti O2 pokutu za automatické obnovování objemu dat zákazníkům i bez jejich výslovného souhlasu. Úřad označil takový prodej dat za nekalou obchodní praktiku, byla totiž opětovně zpoplatněná. Operátor musí také změnit veškeré zákaznické smlouvy, které obsahují sporné ujednání.

Počet dolarových milionářů v Česku stoupl loni na rekordních 23 200

Počet dolarových milionářů za uplynulý rok v ČR stoupl o více než 8 % na rekordní počet 23 200. Přispěl k tomu kromě jiného růst HDP, státních úspor a cen nemovitostí, uvedla společnost Capgemini. Celosvětové bohatství dolarových milionářů dosáhlo loni 58,7 bilionu dolarů. Nejvíce stouplo v Asii a Tichomoří.

Společnost Apple stále bojuje s poklesem prodeje iPhonů 

Již druhé čtvrtletí po sobě hlásí Apple nižší prodeje svého nejpopulárnějšího výrobku. Ve 3. kvartálu fiskálního roku (končí v červenci) se prodeje propadly o 15 % na 40, 4 miliony prodaných kusů, což je podle šéfa Tima Cooka ale stále menší pokles, než uváděly odhady. Poptávka po iPhonech se zpomalila poprvé od roku 2007 v předchozím čtvrtletí. Prodeje iPhonů tvoří zhruba 2/3 tržeb společnosti. Firma zaznamenala i propad prodeje počítačů a iPadů, růst zaznamenaly jen služby Applu jako App Store, Apple Pay či iCloud.

Britská ekonomika v uplynulých 3 měsících vzrostla o 0,6 %

V období od dubna do konce června 2016 britská ekonomika vzrostla o 0,6%. Ekonomický růst zrychlily také přípravy na tamní referendum o brexitu. Ve 2. čtvrtletí HDP Británie rostl rychleji, než se očekávalo, uvedl britský Národní statistický úřad. Po silném růstu v dubnu ovšem následoval pád během května a června. Celkovému oživení britské ekonomiky v meziročním srovnání o 2,2 % napomohlo především největší oživení průmyslové výroby od roku 1999, a to zejména v automobilkách a farmaceutických firmách.