V rámci dohody mezi EU a Ankarou Česko přijme 80 syrských uprchlíků z Turecka.

Česká republika přijme v rámci dohody mezi EU a Tureckem o výměně uprchlíků 80 syrských migrantů z tureckých uprchlických táborů. Migranty, kteří mají o přesídlení zájem, nyní prověřují tajné služby.

„Připravujeme přesídlení prvních 80 Syřanů z Turecka,“ potvrdila Hana Malá, mluvčí ministerstva vnitra.

Česko dostalo před dvěma týdny od Vysokého komisariátu OSN složky migrantů, kteří mají o přesídlení zájem. Podklady nyní prověřují je tajné služby.

„Postupujeme důsledně, především v souvislosti s důkladnými bezpečnostními prověrkami všech osob, jejichž přesídlení je zvažováno,“ uvedla Malá.

Přesný termín, kdy by se syrští uprchlíci měli v Česku objevit, není znám. Vládní zpráva o migraci počítá s tím, že by Syřané měli dorazit do konce října.

Syřané před odjezdem z Turecka projdou rychlokurzem českých reálií, po příjezdu do Česka je čeká azylový tábor.

Charita ČR, která pro ministerstvo jako smluvní partner zajišťuje integraci cizinců, zatím nemá informaci o počtu migrantů ani době jejich příjezdu.

„Postupujeme ale u všech stejně. Pokud projeví zájem o státní integrační program, hledáme pro ně podle individuálního plánu bydlení, pomáháme s jazykovými kurzy a nalezením práce. Spolupracujeme při tom s neziskovými organizacemi i obcemi,“ vysvětlil generální sekretář charity Jakub Líčka.

Výběr uprchlíků je v české režii

Březnová dohoda EU s Tureckem předpokládá, že za každého vráceného uprchlíka z řeckých ostrovů zpět do Turecka přijmou země EU jednoho migranta z táborů v Turecku. Zatím úřady tímto způsobem do evropských zemí přemístily 802 uprchlíků.

„Jsou to lidé, které si sami vybereme a sami je bezpečnostně prověříme. Pokud nebude dostatek informací, tak je samozřejmě do České republiky brát nebudeme,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) je na přijetí vybraných uprchlíků všechno připravené.

„Máme aktualizovanou integrační politiku, je nastavená spolupráce s charitou a s dalšími subjekty,“ řekl Dienstbier.

Okamura požaduje zrušení přijímání uprchlíků

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura naopak požaduje zrušení souhlasu vlády ČR s přijímáním imigrantů.

„Prosazujeme zastavení přijímání muslimských, afrických a arabských migrantů, které odsouhlasila vláda. Chceme zamezit stavbě mešit, zastavit islamizaci a neoprávněné zvýhodňování nepřizpůsobivých občanů. Bez těchto opatření nebudou naše kraje bezpečným domovem pro občany,“ uvedl Okamura.

Podle europoslance Petra Macha (Svobodní) jedná vláda ilegálně. Domnívá se, že jde o uzavírání dohod s cizími diktátory za zády občanů.

„Podle mě je to ilegální. Žádná smlouva s Tureckem nebyla projednaná naším parlamentem. Český parlament by se měl postavit proti jednání vlády, ke kterému nemá od parlamentu mandát. Ani Evropský parlament žádnou smlouvu s Tureckem neprojednával. Jen se celou dobu mluví o tom, že naším protiplněním má být bezvízový styk pro Turecko,“ podotkl Mach.

(red)