Miliardář Donald Trump ve svém nominačním projevu slíbil Američanům v případě svého zvolení prezidentem USA boj se zločinem, imigrací, i terorismem

Donald Trump oficiálně přijal nominaci Republikánské strany na příštího prezidenta Spojených států. Ve svém projevu v Clevelandu slíbil v případě svého zvolení bezpečnější Ameriku, a vymezil se vůči demokratům a své sokyni Hillary Clintonové. „Zločin a násilí, které dnes ohrožují náš národ, brzy skončí,“ řekl. S tím, že začíná nová éra, v níž budou mít v zemi hlavní slovo obyčejní lidé.

„Dvacátého ledna 2017, kdy složím přísahu, se Američané konečně probudí do země, v níž budou platit zákony,“ slíbil, a následně se označil za hlas tvrdě pracujících Američanů. Stávajícího prezidenta USA Baracka Obamu Trump v projevu obvinil z rasového rozdělení Spojených států.

Za hlavní odkaz Hillary Clintonové coby ministryně zahraničí USA označil „smrt, terorismus a slabost“.

„Amerikanismus, nikoli globalismus bude naše krédo,“ prohlásil Trump, podle něhož by pro Clintonovou představovala Oválná pracovna v Bílém domě „jen další dojnou krávu“. Za vinu jí klade ale i „masovou imigraci a hromadné bezpráví“, a podezírá ji z plánované hromadné amnestie.

Svým voličům Donald Trump přislíbil, že ukončí obchodní dohody, které „zničily americkou střední třídu“.

Se svým projevem vystoupily v Clevelandu i Trumpovy děti

Se svým projevem vystoupily v Clevelandu i Trumpovy děti (na snímku dcera Ivanka)

Pokud se stane prezidentem Spojených států, postará se prý o přezkoumání Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). Zaměřit se chce i na zlepšení infrastruktury a budování silnic, mostů, letiští a „vlaků a železnic budoucnosti“. Za jeden ze svých hlavních cílů Trump označil boj s imigrací.

Z řad imigrantů se podle jeho slov rekrutují zločinci a berou práci Američanům. Na hranicích by proto postavil velkou zeď, která by imigraci do země omezila. Zdůraznil nutnost boje s islámským terorismem.

Trumpova dcera Ivanka, která vystoupila těsně před projevem svého otce, ho označila za bojovníka a kandidáta lidu. Ve svém proslovu kromě jiného uvedla, že její otec bude bojovat za práva žen a menšin – přitom právě mezi ženami Donald Trump příliš oblíbený není. Mezi těmi vede Clintonová.

Šéf předvolební kampaně „Hillary for America“ projev Donalda Trumpa zkritizoval s tím, že Ameriku rozděluje on. „Dnes večer namaloval temný obraz Ameriky v úpadku“ řekl podle BBC John Podesta.