Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.  


Šéfka MMF musí kvůli podezření z finančních podvodů před soud

Christine Lagardeová bude postavena před soud kvůli sporné arbitráži z roku 2008, kdy byla ministryní financí Francie. Soud dnes zamítl její odvolání. Šéfka Mezinárodního měnového fondu přiřkla podle obžaloby neprávem asi 400 milionů eur (10,8 miliardy korun) podnikateli Bernardu Tapiemu v jeho letitém sporu s bankou Crédit Lyonnais.

Pražská burza roste už sedm dní po sobě

Česká koruna stagnovala vůči euru a oslabila k dolaru. Index PX se dostal z dopoledního poklesu a stoupl o 0,44 % na 891,37 bodu. Růst opět táhly banky, uvedly internetové stránky burzy. Za celý týden si pražská burza připsala více než 3 %.

Trh s chytrými hodinkami zažívá vůbec první propad. Může za něj Apple

Globální trh s chytrými hodinkami zažil ve druhém čtvrtletí roku první propad, dodávky se meziročně snížily o 32 procent na 3,5 milionů kusů. Dodávky hodinek Apple Watch se podle výzkumné společnosti IDC snížily o 55 % na 1,6 milionu přístrojů, i tak si ale na trhu udržela firma vedoucí pozici.

Na Slovensku jsou nejdražší potraviny ze zemí visegrádské čtyřky

Slovenská Poštovná banka analyzovala evropský trh s potravinami a zjistila, že v Česku a Maďarsku jsou přibližně o desetinu levnější než na Slovensku, v Polsku dokonce až o 30 % levnější. Ze zemí tzv. visegrádské čtyřky (ČR, Maďarsko, Polsko, Slovensko) jsou tak na Slovensku potraviny i nealkoholické nápoje nejdražší.

Podle Big Mac indexu je koruna o 40 % podhodnocená

Výkyvy světových měn na základě ceny hamburgeru McDonald’s sleduje již 30 let tzv. Big Mac index. V červenci ukázal, že je česká koruna vůči dolaru o 40 % podhodnocena – Češi by měli za dolar platit necelých 15 korun. V Česku stojí Big Mac 75 korun a v USA oproti tomu při měnovém přepočtu 123 korun. Nejdražší hamburgery (172 korun) jsou k mání ve Švýcarsku, nejlevnější na Ukrajině (39 korun).