Ministerstvo dopravy chystá úpravy 24 železničních přejezdů za dvě miliardy. (Foto: SŽDC)

Ministerstvo dopravy připravuje bezpečnostní úpravy 24 železničních přejezdů za 1,9 miliardy korun. Určené přejezdy napříč celou republikou nahradí mosty. Některé přejezdy sice zůstanou v dnešní podobě, ale projdou rozsáhlými úpravami, které by měly přinést zvýšení jejich bezpečnosti.

Ministerstvo dopravy zpracovalo analýzu, která řeší, co se 109 železničními přejezdy na hlavních železničních koridorech, kde se často jezdí i rychlostí 160 kilometrů v hodině.

Mezi vybranými místy je i nebezpečný přejezd ve Studénce na Novojičínsku, kde před rokem při srážce kamionu s pendolinem zemřeli tři lidé. Studie zkoumala různé varianty, od úplného zrušení až po zachování přejezdu s vyloučením nákladních aut.

„Na základě výsledků této studie byla zahájena příprava čtyřiadvaceti prioritních staveb pro zvýšení úrovně bezpečnosti na železničních přejezdech. Mezi těmito přejezdy je i přejezd ve Studénce, kde studie počítá s vybudováním mimoúrovňového křížení,“ řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.

Celkové náklady na úpravy se odhadují na 1,872 miliardy korun. Nejdražší bude stavba mostu místo přejezdu v Pardubicích za 280 milionů. Každou stavbu ještě musí schválit centrální komise ministerstva dopravy.

(red)