Brazilská policie zatkla příznivce IS, kteří plánovali atentát na srpnových OH.

V Brazílii zatkli deset lidí podezřelých z plánování atentátu během nadcházejících srpnových olympijských her. Zatčení se údajně hlásili k organizaci Islámský stát (IS).

Policie desetičlennou skupinu zatkla ve státě Paraná na jihu země. Úřady uvedly, že skupina nepatřila k takzvanému IS, teroristickou organizaci se ale údajně pokusila kontaktovat. Někteří ze zatčených prý věrnost IS přísahali přes internet.

Ministr spravedlnosti Alexandre de Moraes uvedl, že všichni zadržení lidé jsou Brazilci. Jde o mladé lidi, z nichž jeden je nezletilý. Úřad prezidenta Michela Temera svolal mimořádné zasedání vlády.

„Jde o domnělou teroristickou buňku, která posílala přes internet podezřelé vzkazy o přípravách na údajný atentát,“ řekl de Moraes.

Skupina podle něj v komunikaci zmiňovala použití zbraní a guerilové taktiky pro atentát během her, které v Riu de Janeiro začínají 5. srpna.

Zadržení byli podle ministerstva spravedlnosti v hledáčku policie od dubna a byli součástí „skupiny zvané Ochránci šaríi“. Další dvě osoby byly předvedeny na policii k výslechu, pak ale byly propuštěny.

Brazilské úřady vytvořily před olympijskými hrami protiteroristické centrum a spolupracují s bezpečnostními agenturami z USA, Británie, Francie, Španělska, Belgie, Paraguaye a Argentiny.

Zákaz startu ruských atletů platí

Nejen terorismus je pro OH velkou hrozbou. Mezinárodní sportovní arbitráž CAS definitivně zakázala účast všem ruským atletům na OH kvůli systematickému dopingu. Zamítla i odvolání těch, kteří tvrdili, že nedopují a že nelze aplikovat kolektivní vinu.

„Panel CAS potvrdil platnost pravidel IAAF, podle kterých se atleti vyloučených svazů nesmějí účastnit soutěží zastřešovaných atletickou federací,“ uvedla arbitráž.

„Rozhodnutí CAS mě mrzí. Bohužel byl stanoven precedens pro kolektivní vinu,“ prohlásil ministr sportu Vitalij Mutko.

„Myslím, že možná přišel čas obrátit se na civilní soud,“ dodal Mutko s tím, že atleti musí bránit svou čest a důstojnost. A to i přesto, že soud by o případu nestihl rozhodnout do startu OH.

Mezinárodní olympijský výbor se podle verdiktu CAS bude rozhodovat o dalších sankcích pro ruské sportovce, které chystá v důsledku zprávy Světové antidopingové agentury WADA.

Podle zprávy WADA ruské ministerstvo sportu od roku 2011 krylo doping svých sportovců a ve spolupráci s tajnou službou zaměňovalo jejich vzorky. Celé ruské výpravě, kterou tvoří 387 sportovců včetně atletů, hrozí vyloučení z OH.

Výkonný výbor kvůli tomu svolal na neděli mimořádnou telekonferenci a o trestu by měl rozhodnout nejpozději do úterý.

„Rozhodnutí jsme zaznamenali a budeme ho studovat a analyzovat,“ uvedl výbor.

(red)