Ministryně školství Kateřina Valachová uvedla, že vysoké školy dostanou v září 260 milionů korun. (Foto: Kateřina Valachová)

V září by vysoké školy měly dostat požadovaných 260 milionů korun. Ministryně školství Kateřina Valachová se na tom dohodla s ministrem financí Andrejem Babišem.

„Částku uvolníme pro vysoké školy, to je ten dluh, který napadají, že jim tato částka chyběla v letošním roce pro dorovnání pedagogické práce na vysokých školách,“ uvedla Valachová.

Vysoké školy požadovaly 260 milionů korun, které jim chybí ve srovnání s loňským rokem. Peníze, které v září dostanou, se odrazí v ohodnocení učitelů, kteří mohou od září počítat s růstem mezd. Přidáno dostanou i nepedagogičtí pracovníci.

„Učiním takové kroky, aby bylo postaveno najisto, že oněch 260 miliónů korun pocítí učitelé v rámci fakult,“ podotkla ministryně.

Babiš plánuje potřebných zhruba 2,5 miliardy korun na platy ve školství získat z úspory částky na obsluhu státního dluhu. Náklady od 1. září by činily 1,8 miliardy pro učitele a asi 270 milionů pro nepedagogické pracovníky.

Učitelé s praxí do šesti let v regionálním školství by si v tarifu a ve své 11. a 12. třídě měli přilepšit zhruba o 1300 korun. Ti, kteří vyučují přes šest let, by měli dostat 1500 až 1600 korun měsíčně navíc.

Celkově i s netarifními složkami platu, jako jsou příplatky a odměny, by učitelky a učitelé v mateřských školách mohli dostat zhruba o 2000 korun víc, v základních školách o 2300 korun, ve středních školách pak o 2400 korun. Asistenti pedagogů by mohli mít od září 1340 korun navíc.

(red)