Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek chce pozvat do ČR turecké učitele.

Pedagogy z vysokých škol, které nechal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhodit po neúspěšném vojenském puči, chce do České republiky pozvat ministr Pavel Bělobrádek. Podle něj by mohli vyučovat na českých univerzitách.

„Budu kontaktovat naše vysoké školy a vědecké instituce, zda nenabídnout některým špičkám místo na našich univerzitách, podobně jako to udělala Masarykova univerzita s Andrejem Zubovem,“ uvedl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Podle něj by turečtí učitelé mohli být ceněnými odborníky na blízkovýchodní studia, islamismus, ale i technické obory.

Univerzity v ČR se k dané možnosti stavějí převážně kladně.

„Univerzita Karlova, obdobně jako další vysoké školy v České republice, je otevřena pro studenty a učitele z celého světa. To samozřejmě platí i pro perzekucí ohrožené akademické pracovníky z Turecka,“ vyjádřila se UK.

Konference rektorů s perzekucemi nesouhlasí

Česká konference rektorů (ČKR) s perzekucemi, které turečtí kolegové z univerzit a vysokých škol zažívají, nesouhlasí. Podle ní jsou v těžké situaci, která ohrožuje akademické svobody a autonomii škol.

„Podporujeme jejich úsilí za práva na svobodný život a demokracii,” uvedla ČKR. Vyzvala „všechny lidi dobré vůle a mravů bez ohledu na jejich vyznání a politický názor”, aby se k jejímu prohlášení připojili.

Turecký prezident Erdogan po nepovedeném puči provedl rozsáhlé čistky v řadách bezpečnostních složek, státní správy i školství. Turecké ministerstvo školství propustilo přes 15 tisíc zaměstnanců, 21 tisíc učitelů ze soukromých škol přišlo o licenci.

(red)