Byznys dne: Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Výrobci náklaďáků dostali pokutu rekordních 78 miliard 

Evropská komise uložila pokutu v rekordní výši přes 2,9 miliardy eur (více než 78 miliard korun) největším výrobcům nákladních automobilů za údajnou kartelovou dohodu. Potrestány tak budou firmy MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco a DAF za to, že se domlouvaly na cenách.

Největší polská banka PKO BP míří do Česka 

Největší polská banka PKO Bank Polski připravuje otevření své pobočky v Praze. Otevření je naplánováno na rok 2017. Přesný termín závisí na získání povolení od regulačních úřadů. Banka se bude zaměřovat na firemní klientelu.

Investoři kvůli brexitu ztratili důvěru v německou ekonomiku

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v červenci výrazně zhoršila. Důvodem je nejistota po rozhodnutí Británie vystoupit z EU. Podle údajů institutu ZEW klesl v červenci index důvěry v německé hospodářství na minus 6,8 bodu z 19,2 bodu v předchozím měsíci.

Hyundai v ČR ztratil část trhu, zvýšil zisk

Hyundai loni v Česku ztratil přes 1,5 % podílu na trhu s novými vozy. Jeho zisk však stoupl téměř desetinásobně. Narostly prodeje vozů vyrobené v závodě v Nošovicích.

Čína neroste o 6,7 %, ale jen o polovinu

Čínská ekonomika roste jen polovičním tempem, než uvádí oficiální statistika. Podle odhadů organizace World Economics provedeném mezi čínskými manažery prodeje je růst ve skutečnosti jen poloviční proti údajům Čínského statistického úřadu. Ten uvedl, že ekonomika Číny ve 2Q vzrostla meziročně o 6,7 %.