Ministr Babiš navrhl půjčit krachující těžební firmě OKD celkem 700 milionů korun z veřejných prostředků.

Ministr financí Andrej Babiš chce černouhelné těžební společností OKD půjčit 700 milionů korun z veřejných prostředků. Opoziční SPD podmiňuje finanční pomoc od státu zestátněním OKD.

„Seznámil jsem se s ekonomickou situací OKD a myslím, že nejrozumnějším krokem by byla restrukturalizace firmy. Navrhnu vládě, aby OKD půjčila až 700 milionů korun,“ prohlásil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš po jednání s vedením firmy v Karviné.

Podle Okamurova parlamentního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) by měl stát odstoupit od privatizační smlouvy.

„Žádáme, aby stát odstoupil od privatizační smlouvy pro její flagrantní neplnění a v plné výši požadoval na všech odpovědných plnou náhradu všech škod a ušlých zisků,“ uvedla SPD.

„Podmínkou pro státní pomoc zaměstnancům OKD musí být zestátnění firmy,“ zdůraznila SPD.

Okamurova strana tak požaduje, aby policie celý „případ“ prošetřila, včetně „podvodné privatizace státního podílu OKD v režii současného premiéra Bohuslava Sobotky a miliardáře Zdeňka Bakaly“.

Proti půjčce ODS i TOP

Půjčku pro OKD kritizovala opoziční ODS.

„Půjčovat se bude ze státního rozpočtu, tedy z peněz daňových poplatníků. My všichni tak finančně přispějeme firmě, která se vlastní vinou dostala do problémů,“ prohlásila místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Podle ní jde spíše o dar, než o půjčku.

„Je naprosto šílené půjčovat společnosti OKD peníze a dívat se, jak další miliarda mizí v jednom velkém černém tunelu,” varovala Udženija.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek označil půjčku za výsměch daňovým poplatníkům.

„Bylo by víc fér, kdyby vláda řekla: vyhodíme vašich 700 miliónů,” podotkl.

OKD horníci

OKD chce miliardu 

Vedení OKD však tvrdí, že potřebuje více než 1 miliardu korun. Tuto částku také dříve zmiňoval ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Podle Babiše by však firmě mělo stačit 700 milionů korun a to i na příští rok.

O možné půjčce pro OKD musí rozhodnout vláda ČR a to zřejmě na konci července.

OKD je od počátku května v úpadku. Dluží nejméně 650 věřitelům a to celkem více než 17 miliard korun. Své závazky už není schopna splácet. Majetek OKD nedosahuje ani hodnoty 7 miliard Kč

OKD zaměstnává asi 12 tisíc lidí a to včetně zaměstnanců dodavatelských firem.

Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR), kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). (red)