Prezident Erdogan provádí čistky v reakci na nepovedený vojenský puč. Nad městy hlídají stíhačky F-16. Připravuje se trest smrti.

Vláda prezidenta Erdogana v Turecku provádí masivní čistky poté, co o víkendu odrazila pokus o vojenský převrat v zemi. Zatčeno bylo už více než 7 tisíc lidí. Nad městy hlídkují stíhačky F-16. Vládní představitelé také zvažují znovuzavedení trestu smrti. 

Vláda také tvrdí, že již má důkazy, které usvědčují pučisty. Mají údajně ukazovat na muslimského duchovního Fethullaha Gülena, který žije v exilu v USA. Samotný Gülen však puč odsoudil a jakoukoliv vinu na něm odmítl.

Prezident Erdogan nařídil armádě nasadit bojová letadla F-16 k hlídkám nad Tureckem.

Vláda již mimo jiné propustila 8777 zaměstnanců ministerstva vnitra a 30 guvernérů provincií země.

Zatčeno bylo 7543 lidí včetně 6038 vojáků nejrůznějších hodností, 100 policistů, 755 soudců a prokurátorů a 650 civilistů.

Pod „dohledem“ vládních bezpečnostních sil je 103 generálů a admirálů. Zadržení vojáci pocházejí z letectva, pozemních jednotek i námořnictva.

Trest smrti v Turecku

Vládní představitelé také v reakci na nezdařený vojenský puč zvažují znovuzavedení trestu smrti v Turecku.

Prezident Recep Erdogan prohlásil, že o obnově trestu bude vláda jednat s opozicí.

Premiér Yildirim ale tento výrok korigoval s tím, že rozhodnutí o této otázce nelze uspěchat.

Obnova trestu smrti by si vyžádala změnu ústavy.

Na to již poměrně tvrdě reagovali představitelé EU s tím, že země, která se uchází o členství v Evropské unii, nemůže vykonávat trest smrti.

Turecko patří mezi uchazeče o členství v EU a přístupové rozhovory o vstupu Turecka do EU byly zahájeny už v roce 2005.

Šéfka diplomacie EU Mogheriniová upozornila na fakt, že Turecko je členem Rady Evropy a je proto vázáno Evropskou úmluvou o lidských právech, která trest smrti nepřipuští.

Likvidace odpůrců v Turecku

Eurokomisař pro sousedskou politiku Johannes Hahn prohlásil, že turecká vláda využívá zátahů proti organizátorům puče k likvidaci svých odpůrců.

Podle Hahna byly seznamy osob k zatýkání zřejmě připraveny už před pučem.

Zabito více než 200 lidí

Při neúspěšném vojenském převratu přišlo o život 232 osob. Pučisté usmrtili 208 lidí, mezi nimiž bylo 60 policistů, 3 vojáci a 145 civilistů.

Na straně pučistů přišlo o život 24 lidí.

(red)