Elektronická evidence tržeb ještě nevstoupila v platnost a na stole je už výjimka pro farmářské trhy.

Další pokus o omezení elektronické evidence tržeb je na světě. Výjimku by měli dostat zemědělci. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil novelu zákona, která by zbavila povinnosti podléhat elektronické evidenci tržeb prodejce na farmářských trzích.

Současně tento Jurečkův legislativní pokus vyjímá z platnosti zákona všechny ty, pro něž je podnikání pouze vedlejším příjmem.

Jurečka tvrdí, že pokud by museli elektronickou evidenci svých tržeb provádět prodejci na farmářských trzích, bylo by pro řadu z nich toto opatření likvidační.

„Buď rovnou s prodejem na trzích skončí, nebo budou muset výrazně zdražit. Pak se ale stanou nekonkurenceschopnými,“ prohlásil ministr Jurečka.

Podle jeho návrhu by se EET nemělo vztahovat ani na ty drobné podnikatele, kteří mají z podnikání jen velmi nízké příjmy.

Do EET by se proto nemuseli zapojit prodejci z farmářských trhů, ani lidé s vedlejší podnikatelskou činností, pokud jejich příjem z prodeje nepřesáhne 20 procent průměrné mzdy.

Znamenalo by to, že by jejich příjem z prodeje nesměl přesáhnout částku 5 401 korun měsíčně.

Jurečkovu předlohu bude teprve posuzovat vláda. do Poslanecké sněmovny by se mohla dostat nejdříve v září.

Elektronická evidence tržeb, kterou prosadil ministr financí Andrej Babiš (ANO), vstupuje v platnost letos v prosinci. V první zasáhne hotely a restaurace.

Maloobchodní prodejci a velkoobchody začnou podléhat elektronické evidenci tržeb od března 2017.

Od března 2018 se EET bude týkat svobodných povolání, dopravy a zemědělství.

Od června 2018 dopadne na vybraná řemesla a výrobní činnosti.

(red)

Více o tématu odkladu EET čtěte ZDE:

Babiš zvažuje odklad elektronické evidence tržeb. Připustil výjimku pro malé podnikatele