Ministr financí Andrej Babiš zvažuje odklad startu EET. Malí podnikatelé by mohli dostat výjimku.

Ministr financí Andrej Babiš zvažuje odložení startu elektronické evidence tržeb (EET) na začátek roku 2017. O termínu spuštění chce rozhodnout do konce srpna. Samotný start EET byl přitom odložen již několikrát.

Odklad spuštění EET z plánovaného 1. prosince letošního roku o jeden měsíc navrhovala Hospodářská komora ČR. Většina podnikatelů se podle jejich průzkumu obává, že spuštění v prosinci by mohlo narušit průběh adventního období, třeba kvůli technickým problémům.

Svaz průmyslu a dopravy tento týden uvedl, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) v diskusi s firmami připustil i odložení na 1. února.

„Diskutujeme to v rámci ministerstva, chceme to posoudit, jaké jsou výhody, nevýhody,“ uvedl Babiš a doplnil:

„Předpokládám, že do konce srpna bychom měli mít jasno.“

Opozice usiluje o zrušení EET

Ministerstvo financí (MF) zatím odmítalo jakékoliv výjimky nebo změnu řádného termínu, a naopak trvalo na tom, že systém bude účinný jen tehdy, když pravidla budou pro všechny stejná.

O různé úlevy se snaží nejrůznější skupiny, od lidovců a sociálních demokratů až po Hospodářskou komoru ČR. Nemluvě o opozici, která usiluje o zrušení celé EET u Ústavního soudu.

„Systém je nepotřebný, nebezpečný a pro statisíce podnikatelů nákladný,” uvedl předseda ODS Petr Fiala.

V první fázi od prosince 2016 by se EET měla týkat hotelů a restaurací, maloobchodu a velkoobchodu až od března 2017.

Od března 2018 se bude týkat svobodných povolání, dopravy a zemědělství a od června 2018 vybraných řemesel a výrobních činností.

MF rovněž dosud uvádělo, že v srpnu zřídí kontaktní místo, od září začne podnikatelům přidělovat autorizační údaje k evidenci tržeb a od listopadu zahájí pilotní projekt pro podnikatele, aby si otestovali komunikaci s úřady.

Babiš připouští výjimku pro podnikatele s malým obratem

Podle Babiše je možné i to, že by se evidence nevztahovala na podnikatele s malým obratem.

„Je to stále živé, zatím na to není jasný názor,“ poznamenal.

Opozice už dříve navrhovala, aby se evidence tržeb netýkala podnikatelů s ročními příjmy do jednoho milionu korun. Povinnost evidovat tržby by se pak týkala jen plátců daně z přidané hodnoty.

Podnikatelé budou muset při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě údaje o tržbě a vystavit zákazníkovi účtenku. Kupující si bude moci na internetu ověřit, zda prodejce skutečně údaje poslal daňové správě.

Ministerstvo financí plánuje zavádění EET podpořit účtenkovou loterií, jako mají třeba na Slovensku.

Od zavedení EET si vláda slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje řadu drobných živnostníků.

(red)