Turečtí političtí představitelé po neúspěšném pokusu armádních pučistů o převrat ukazují na USA (ilustrační foto - koláž).

Turečtí vládní představitelé útočí na Spojené státy kvůli vojenskému puči, který se část armády v Turecku pokusila provést z pátku na sobotu. Podle tureckého ministra Soyla stály za pokusem o vojenský převrat USA. Turecký prezident Erdogan z organizace puče viní duchovního Gülena, který žije v USA.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil z přípravy pokusu o vojenský puč v Turecku duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA.

Uvedl také, že turecký národ chtěli proti ozbrojeným složkám země postavit „zahraniční vnější síly“.

Erdogan vyzval Spojené státy, aby Gülena vydaly do Turecka.

Ministr zahraničí USA John Kerry uvedl, že USA možnost vyhoštění Gülena zváží tehdy, pokud Turecko předloží důkazy o jeho provinění.

Samotný duchovní jakýkoli podíl na puči odmítl.

John Kerry taklé odmítl, jakákoliv tvrzení naznačující možnou účast USA na nevydařeném vojenském puči v Turecku. Zdůraznil, že taková obvinění jsou lživá a škodí vzájemným vztahům obou zemí.

Muslimský duchovní Fethullah Gülen ostře odsoudil pokus o vojenský puč v Turecku.

Muslimský duchovní Fethullah Gülen ostře odsoudil pokus o vojenský puč v Turecku.

Turecký ministr práce Süleyman Soylu před tím prohlásil, že za pokusem o vojenský převrat v Turecku stojí Spojené státy.

Turci zavřeli americkou základnu

Turecká vláda v sobotu dokonce uzavřela vzdušný prostor nad americkou základnou Incirlik. Zablokovala příjezdové cesty k ní a vypnula na základě elektrický proud.

Tím byla vážně ohrožena probíhající operace proti Islámskému státu.

Základnu Incirlik využívají americká letadla v boji proti Islámskému státu.

Po vypnutí proudu byl na základě vyhlášen nejvyšší stav pohotovosti známý jako stav delta.

(red)

Více o tématu čtěte ZDE:

Vojenský puč v Turecku nevyšel. Erdogan si udržel moc