Británie chce stanovit rozhodné datum, po které již noví lidé, kteří přijdou do země, nebudou již moci v království trvale zůstat.

Občané Evropské unie zřejmě nebudou moci zůstat ve Velké Británii po jejím vystoupení z EU. Omezení by se však zřejmě měla týkat především těch, kteří do Spojeného království přišli či přijdou až poté, co Británie oficiálně požádá o vystoupení z EU.

Informoval o tom nový britský ministr pro brexit, David Davis.

Británie podle něho bude muset pro uznání práva na povolení k trvalému pobytu stanovit určité pevné datum.

Uvedl, že Británie chce v jednáních s Evropskou komisí dosáhnout „velkorysé dohody pro migranty z EU, kteří tu nyní jsou, a velkorysé dohody pro britské občany v EU“.

Davis však odmítl, že po vystoupení Británie z EU budou muset království opustit 3 miliony občanů z členských zemí Unie.

Spojené království po červnovém referendu zaznamenalo nárůst počtu příchozích občanů EU. Proto by britská vláda mohla stanovit pevné datum, po kterém by příchozí občané v Británii trvale zůstat už nemohli.

Davis prohlásil, že Británie dosáhne toho, že bude moci zůstat součástí jednotného evropského trhu, ale zároveň se nebude muset podílet na volném pohybu osob.

Takovou možnost však někteří představitelé EU v minulých dnech odmítli.

(red)