Opalování a s ním spojená rakovina kůže ročně zapříčiní více úmrtí než dopravní nehody.

Opalování a rakovina kůže s opalováním spojená mají každoročně na svědomí větší počet úmrtí, než způsobí dopravní nehody. Dokládá to nejnovější studie, která porovnala dostupné statistiky z nejrůznějších zemí světa.

Například v roce 2012 zapříčinila rakovina kůže až o 25 procent úmrtí více než automobilové nehody. Z hlediska hrozby onemocnění je nebezpečné především opalování v soláriích, kdy se riziko zvyšuje až o 67 procent.

„Jako specialista na rakovinu kůže mohu potvrdit to, že výskyt této nemoci je na vzestupu. Největším přispěvatelem jsou přitom opalovací zařízení s UV zářením,“ uvedl doktor Walayat Hussain, dermatolog fakultní nemocnice v Leedsu.

opalování na písku

Statistiky dokládají, že například v Austrálii zemřelo v roce 2012 kvůli rakovině kůže 2036 lidí, zatímco v důsledku dopravních nehod v roce 2013 to bylo 1192 osob. V Německu ve stejných letech zahynulo na silnicích 3339 lidí, kvůli rakovině kůže však ještě o 224 osob více.

Podobný poměr mezi počtem obětí vychází i v dalších zemích, jako je Irsko nebo Španělsko, kde jsou k dispozici kompletní statistiky.

Dokonce i ve Velké Británii, kde byl dostupný pouze počet obětí zhoubných nádorů melanomů, má tato nemoc na svědomí více životů než automobilové havárie.

opalování na pláži

Melanomy jsou jedním z méně běžných typů rakoviny kůže, které však zapříčiňují největší počet úmrtí. Jsou způsobeny nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk nazvaných melanocyty. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace zemře ročně po celém světě v souvislosti s melanomy okolo 48 tisíc lidí.

(red)