Geneticky modifikovaný alkohol by mohl zabránit ranní kocovině i dalším zdravotním následkům konzumace alkoholu.

Genetickou změnou kvasinek dokáží vědci odstranit zdravotní následky nadměrného pití včetně ranní kocoviny. Genetická modifikace alkoholu by dokonce mohla pomáhat v prevenci rakoviny prostaty.

Novou metodu genetických změn ve struktuře kvasinek objevili vědci z University of Illinois.  Podle vedoucího výzkumné skupiny Yong-Su Jina použili vědci metodu takzvaného „genomového nože“, aby mohli provést přesné metabolické inženýrství pivní, pekařské nebo vinné kvasinky.

Jin dále uvedl, že objev této metody umožní vědcům provádět i takové mutace, jako je zvýšení produkce přírodního antioxidantu Resveratrolu. Ten byl v malém množství nalezen ve slupkách a jadérkách révy vinné a podle zatím nepodložených klinických důkazů má pozitivní vliv na prevenci rakoviny prostaty.

Resveratrol by pomocí genetických úprav mohl být uměle přidáván i do kvasinek používaných pro výrobu piva.

kocovina alkohol 2

Genetické úpravy kvasinek by však mohly zajít ještě dál. Vylepšení by se mohlo dostat i jablečno-mléčnému kvašení za účelem zmírnění následků nadměrného pití vína.

„Nesprávné jablečno-mléčné kvašení vytváří vedlejší toxické produkty, které mohou způsobit symptomy kocoviny,“ prozradil Jin.

Úpravy genetické struktury vína by mohly výrazně ovlivnit i jeho chuť.

„Řekněme, že máme kvasnice, které produkují víno s velmi dobrou chutí a my chceme vědět proč. Odstraníme jeden gen, pak další, dokud nebude výrazná chuť vína pryč. Poté budeme vědět, že jsme izolovali gen zodpovědný za tyto vlastnosti,“ uvedl dále Jin.

Mezi veřejností v současné době panuje velká nedůvěra vůči geneticky upraveným potravinám. Jin je však přesvědčen, že díky metodě „genomového nože“ je mimo jiné možné zmírňovat toleranci lidí vůči antibiotikům, což by nakonec mohlo veřejnost přesvědčit i o některých dobrých účincích genetického inženýrství.

(red)