Nadzvukové obří ruské nákladní letadlo schopné přepravovat nejnovější tanky Armata považuje Západ jen za propagandu. 

Ruská armáda údajně pracuje na projektu nadzvukového nákladního letadla obřích rozměrů, které by mohlo sloužit k přepravě  supermoderních těžkých tanků Armata. Podle některých západních médií jsou však informace o vývoji stroje především dílem propagandy. 

Rusko hodlá do roku 2020 věnovat na obměnu a vylepšení svých stárnoucích vzdušných sil v přepočtu přes 3,3 bilionu korun. Součástí stanovených cílů na modernizaci letectva má být nadzvukové obří nákladní letadlo 80 PAK TA, jehož dokončení je plánováno údajně již na rok 2024.

Mnozí západní analytici považuji výrobu takového letounu za nemožnou a takový stroj za prakticky nepoužitelný. Například ruská stíhačka páté generace T-50 má i přes pokročilé stádium svého vývoje stále řadu problémů.

Výroba PAK TA přitom představuje mnohem větší výzvu. Superletoun, jehož nosnost má být až 200 tun nákladu, by musel mít pro vzlet i přistání k dispozici velmi dlouhou a zpevněnou dráhu. Při jeho očekávané rychlosti necelých 2 tisíce km/h také prudce narůstá spotřeba paliva.

Další nevýhodou stroje je pak obrovské rozpětí křídel, kvůli kterému by se stal snadným terčem pro nepřátelské jednotky. Za úspěch by se proto dalo považovat, pokud by se Rusům podařilo sestrojit alespoň prototyp tohoto letadla. Zhotovení plánovaného počtu 80 kusů považují mnozí experti za naprosto nerealistický sen.

Sestrojením PAK TA, který by nosností i rychlostí překonal obří americký transportní letoun Lockheed C-5 Galaxy, byla pověřena společnost Iljušin. Pohon mají obstarávat elektrické, hybridní motory. Podle zpráv jedné promoskevské televize by flotila nadzvukových nákladních mohla převážet celkem až 400 tanků T-14 Armata, které jsou další supermoderní zbraní chystanou Ruskem.

tank rusko armata

Tanky Armata by měly postupně nahradit stávající konstrukčně zastaralé modely. Jeho prototyp má být údajně představen při květnových oslavách vítězství na Rudém náměstí v Moskvě. Stroj by měl mít vylepšené pancéřování, motor i výzbroj, jejíž součástí je kanón s ráží 125 mm. Hmotnost jednoho tanku je údajně 48 tun.

Oproti starším tankům je Armata také mohutnější a má u něj být použita nová koncepce věže bez posádky. Podle Rusů by měl být dokonce schopný přestát útok amerického vrtulníku Apache, což však zástupci americké armády zpochybnili.

(red)