Neviditelný deštník, který odráží kapky jen silou vzduchu, by měl již brzy nahradit klasické deštníky. Alespoň si to myslí čínský vynálezce deštníku...

Deštníky Air Umbrella využívající síly vzduchu k vytvoření neviditelné ochranné vrstvy vzduchu mají již brzy nahradit ty klasické, skládací. Věří v to jejich vynálezce Chuang Wang z Číny. K odrážení kapek využívá sílu vzduchu.

Ambiciózní vynález je založen na podstatě „silového pole vzduchu“, které by odklánělo padající kapky vody od uživatele deštníku.

Přístroj vypadající jako hůlka napájí lithiová baterie, která pohání motorek. V dolní části „deštníku“ dochází k nasávání vzduchu, který je poté pod vysokým tlakem vypouštěn ventilátorem umístěným v jeho horní části.

Tímto způsobem dochází k vytvoření neviditelné ochranné vrstvy. Jejím nedostatkem však je, že může odrážet vodu na ostatní kolemjdoucí. Jednoduchý přístroj je ovládán pouze tlačítkem na zapnutí a vypnutí, které doplňuje regulátor tlaku vzduchu.

Design „neviditelného“ deštníku navrhli doktorandi z oboru aeronautiky a astronautiky na univerzitách v Nankingu a Pekingu.

Vynález se má vyrábět ve třech velikostech. Nejmenší třiceti centimetrová verze by měla být dostatečně skladná pro nošení v kabelce nebo batohu. Výdrž její baterky je však pouze 15 minut.

Největší model měří po rozložení 80 cm a měl by fungovat po dobu půl hodiny. Chuang Wang řekl, že v současnosti pracuje na metodě, která by prodloužila životnost baterie.

Cena „neviditelného“ deštníku by se měla pohybovat v rozmezí 88 až 108 dolarů (1950 až 2400 korun).

(red)