Důvěra v ministra financí Andreje Babiše (ANO) klesá.

Důvěra veřejnosti ve vládní činitele je velmi malá. Od začátku roku se snížila důvěra v ministra financí Andreje Babiše, pokles však zaznamenali i další ministři. Naopak ministryně Valachová nebo Šlechtová si polepšily. Nejvíce lidé důvěřují prezidentu Miloši Zemanovi. Vyplývá to z průzkumu zveřejněného CVVM.

Prezidentovi důvěřuje 54 procent respondentů. Zeman je společně s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským jediným ústavním činitelem, u kterého podíl důvěřujících převážil nad podílem lidí vyjadřujícím nedůvěru.

Důvěra v ministra financí Andreje Babiše (ANO) poklesla oproti lednovému průzkumu o devět procent z 51 na 42 procent.

Babiš tak ztratil nadpoloviční podporu veřejnosti, i tak ale v očích veřejnosti zůstává se 42 procenty druhým nejdůvěryhodnějším politikem.

Na třetím místě má o dvě procenta méně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

O šest procent se v porovnání s lednem snížila důvěra ve vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL).

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) si pohoršil o pět procent, o čtyři procenta ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Naopak výraznějšího nárůstu důvěry dosáhly třeba ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) nebo ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Valachové vzrostla podpora od začátku roku z 13 na 20 procent a Šlechtové ze 17 na 21 procent.

„V obou těchto případech jde ovšem ani ne tak o pozitivní posun ve smyslu zvýšené důvěryhodnosti, jako spíše o přirozený důsledek toho, že obě členky vlády v uplynulém období dokázaly poněkud více vstoupit do povědomí veřejnosti, což se projevilo významnými poklesy podílu těch, kdo uvádějí, že tyto političky neznají,“ uvedla agentura.

(red)