Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Český Accolade expanduje. Investuje přes miliardu do průmyslové zóny v Polsku

Tuzemská skupina Accolade investuje 1,1 miliardy korun do průmyslové zóny v polském Lublinu. Zóna, která nabídne až 73 500 metrů čtverečních ploch, už má první nájemce. Accolade spolu s nadnárodními developery připravuje ve střední a východní Evropě průmyslové parky, které poté pronajímá.

Baosteel sníží výrobu o čtvrtinu. Omezení produkce požaduje po Číně USA i EU

Druhý největší čínský výrobce oceli  Baosteel sníží do dvou let svoje výrobní kapacity zhruba o čtvrtinu. Na omezení má zájem vláda, které její obchodní partneři vyčítají podporu dumpingového vývozu. Vývozy čínských přebytků oceli v posledních letech snižují ceny a ohrožují ocelářství v průmyslových zemích v Evropě i jinde. 

General Electric plánuje postavit v ČR závod za tři miliardy

Americká společnost General Electric chce v Česku vybudovat závod na vývoj, testování a výrobu leteckých motorů. Na podporu téměř desetimiliardové investice ale žádá od vlády až třímiliardovou státní podporu. Ministři se však nemohou shodnout na tom, zda a za jakých podmínek peníze poskytnout.

ČEZ zahájil mezinárodní arbitráž proti Bulharsku. Požaduje řádově miliardy korun

Energetická skupina ČEZ zahájila investiční arbitráž proti Bulharsku. Společnost dostala od antimonopolního úřadu v Bulharsku pokutu za zneužití dominantní pozice na trhu. S obviněním ČEZ nesouhlasí a požaduje po Bulharsku stovky milionů eur.

Inflace v Česku se stále drží těsně nad nulou, potraviny zlevnily

Spotřebitelské ceny v červnu oproti loňsku stouply o 0,1 procenta, tedy stejně jako v květnu. Zpomalilo zlevňování pohonných hmot, rychleji naopak klesaly ceny potravin a nealkoholických nápojů. Proti loňskému červnu pak zdražily zejména alkoholické nápoje, tabák a rostly i ceny za bydlení.