Sobotka podmínil své další setrvání ve vedení strany úspěchem ČSSD v krajských a senátních volbách, které se konají v říjnu 2016.

Premiér Sobotka odejde z vedení ČSSD, pokud jeho strana neuspěje v podzimních krajských a senátorských volbách. Uvedl to v rozhovoru pro médium vydávané podnikatelem Zdeňkem Bakalou.

Sociální demokracie má dnes celkem 11 hejtmanů z celkových 13 krajů. Premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka chce, aby si po letošních krajských volbách ČSSD udržela alespoň 7 svých hejtmanů. Jeho cílem je, aby ČSSD zůstala v krajích nejsilnější stranou.

Pokud se ČSSD podaří uspět v podzimních krajských, ale i senátních volbách, bude se Sobotka znovu ucházet o funkci předsedy strany. V případě opětovného zvolení do jejího čela stranu povede jako lídr i ve volbách do Poslanecké sněmovny, které se mají konat v příštím roce.

Sobotka: „Já bych rád udržel nejsilnější pozici sociální demokracie v krajích i nejsilnější senátorský klub.“

V případě, že v podzimních krajských a senátních volbách ČSSD neuspěje podle Sobotkových představ, současný šéf strany již na funkci předsedy kandidovat nebude.

Sobotka prohlásil, že hlavním mottem stranické podzimní předvolební kampaně nebude uprchlická krize.

„Uprchlíci nejsou. Podívejte se, kolik je uprchlíků v Česku. To asi není úplně logické, že bychom dělali téma voleb z uprchlíků, když tady žádní nejsou.“

Podobně jako Sobotka svoje působení ve vrcholné politice podmínil i šéf ANO Andrej Babiš. I ten oznámil, že pokud by se ANO v příštím roce po parlamentních volbách neprosadilo do vlády, tak se z politiky úplně stáhne.

(red)