Kvóty na ženy v politice zatím nebudou povinné. (Foto: místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová /ANO, čtvrtá zprava/ uspořádala v prostorách sněmovny "setkání významných žen").

Kvóty na ženy v politice zatím povinně platit nebudou. Vláda odmítla návrhy ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) na povinné zastoupení žen na kandidátkách. Proti kvótám se postavili lidovečtí ministři i vládní představitelé hnutí ANO. 

Vláda sice schválila „Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů“, ale bez toho, aby předepisoval kvóty při sestavování kandidátek do Sněmovny, krajských zastupitelstev, pro volby do Evropského parlamentu a zastupitelstva Prahy.

Politické strany a hnutí pouze dostanou „manuál“ k podpoře rovnosti mužů a žen.

Podle ministra Dienstbiera je to akceptovatelná daň za to, že zbytek jeho „akčního plánu“ pro vyrovnané zastoupení mužů a žen prošel.

ČSSD má povinných 40 procent

Povinné zastoupení žen na kandidátkách si již dříve schválila sociální demokracie. Ani zda však nebylo zakotveno úplně rovné postavení sociálně demokratických žen v politice… Na kandidátkách ČSSD musí být zastoupeno 40 procent žen.

Akčních 35 úkolů

Akční plán pro dosažení rovnosti žen, který schválila vláda, obsahuje celkem 35 úkolů. Patří mezi ně například to, že musí být využíván „genderově senzitivní jazyk“ v inzerci pracovních pozic v rámci státní správy a obchodních společností s většinovou majetkovou účastí státu. Rovnosti pohlaví musí být dosaženo také při sestavování výběrových komisí.

Povinné firemní informace o ženách

Podle schváleného akčního plánu budou firmy ve výročních zprávách povinně zveřejňovat údaje o podílu žen a mužů v rozhodovacích pozicích.

Svobodné ženy proti kvótám

Tvrdě proti kvótám a pozitivní diskriminaci žen se vyslovily političky Strany svobodných občanů.

Podle hodonínské zastupitelky Svobodných a podnikatelky Terézie Iškové jsou jakékoliv kvóty pro ženy „urážkou práce a snahy všech schopných a úspěšných žen“.

„Vždy už na nás bude nahlíženo tak, že jsme protěžované. Tohle si opravdu nepřejeme,“ uvedla Iškiová.

„Ta, která něco umí a je šikovná, nepotřebuje kvóty,“ prohlásila další obecní zastupitelka Svobodných, Markéta Chvalovská.

Podle předsedkyně Svobodných v Plzeňském kraji Lenky Brčkové „dehonestuje násilné protlačování žen do politiky pomocí kvót nejen všechny schopné ženy, ale i demokracii a politiku samotnou“.

Členka Republikového výboru Irena Steinhauserová zase uvedla, že genderové kvóty v konečném důsledku poškozují ženy. Zdůraznila, že ženy nejsou menšina.

„Nevěřím v mužskou a ženskou politiku. Muži nehlasují proti ženám. Muži nechtějí poškodit svoje dcery, maminky, manželky. Naopak feministky často nespravedlivě posuzují muže,“ podotkla.

(red)