Podle mezinárodní organizace Social Watch je Česko jen levná montovna.

Česko funguje jen jako levná montovna. Uvedla to ve své zprávě mezinárodní organizace Social Watch. Svůj podíl na nízké ceně práce v Česku má prý i ČNB, která devalvovala českou korunu v listopadu 2013. 7

Podle Social Watch vytváří ekonomický model uplatňovaný v ČR závislost na zahraničí.

I když česká ekonomika roste, nezaměstnanost v zemi je nízká a zvyšují se mzdy, k úrovni vyspělých zemí se Česko přibližuje jen pomalu. Důvodem je závislost hospodářství na cizině, vývoz výrobků bez přidané hodnoty či oslabená koruna.

„Model české ekonomiky je založen na láci – levná práce a nízké mzdy jsou v nepoměru s hospodářským výkonem,“ uvedla ekonomka a spoluautorka zprávy Ilona Švihlíková.

„Ekonomický model je podporován silně deformovaným kurzem koruny,“ podotkla dále.

Podle zprávy politika ČNB utvrdila politiku levné práce devalvací koruny v listopadu roku 2013.

„Od té doby je koruna uměle držena na úrovni 27 Kč za euro, což je hluboké odchýlení od kurzu podle parity kupní síly (cca 18-20 Kč!),“ uvádí zpráva.

Bariéry růstu

Uplatňovaný ekonomický model závislý na zahraničí je podle Švihlíkové „významnou bariérou pro růst mezd a životní úrovně“.

Zpráva Social Watch také poukazuje na fakt, že ekonomická struktura v ČR je „postavena na velkých firmách, které jsou v drtivé většině v zahraničních rukou“.

Dlouhodobě a systematicky je prý podceňována lokální sféra, včetně struktur „ekonomické demokracie“.

České vlády podle Social Watch ignorovaly výstupy Evropského parlamentu k větší podpoře odolných lokálních struktur, jako jsou družstva, či podniky v krizi, přebírané zaměstnanci.

Alarmující situace na trhu práce

Za „velice neuspokojivou“ zpráva Social Watch označila oblast trhu práce, zejména vývoje mezd a „pracující chudoby“.

ČR sice nevykazuje vysokou nezaměstnanost, ale v souvislosti s vysokým růstem ekonomiky roku 2015 (4,7 %) je prý počet evidovaných osob na úřadech práce (přes 400 000 lidí) „alarmující a naznačuje hlubší sociální problémy, ne pouze strukturální nekompatibilitu, jak je to firemním sektorem často interpretováno“.

Úroveň minimální mzdy v ČR je podle této zprávy „stále hluboko pod hranicí pracující chudoby, která se dotýká více než čtvrtiny pracujících žen“.

(red)