„Budeme nadále podporovat Ukrajinu, která přijímá významné politické a hospodářské reformy,“ prohlásil americký prezident.

Evropská unie a Velká Británie budou spolupracovat na tom, aby byl brexit co nejhladší. Ve Varšavě to uvedl americký prezident Barack Obama po setkání s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Obama dále přislíbil podporu Ukrajiny, pobaltských členů NATO a Polska, které jsou ohrožovány ruskou rozpínavostí.

Američtí vojáci budou tvořit základ 1 ze 4 mezinárodních praporů rozmístěných v Estonsku, Lotyšsku, Litvě a Polsku. Schválil to varšavský summit NATO. Vícenárodní jednotky bude tvořit celkem zhruba 4000 mužů.

„Budeme nadále podporovat Ukrajinu, která přijímá významné politické a hospodářské reformy,“ prohlásil americký prezident.

USA a EU se shodly na rozhodnutí pokračovat v protiruských sankcí, pokud Rusové nesplní závazky z minských dohod o východní Ukrajině, dodal Obama.

Podle Obamy zůstanou evropské země i nadále nejbližšími spojenci USA.

Bezpečnost Evropy je neoddělitelná od bezpečnosti USA, poznamenal Obama.

Spojené státy z toho důvodu mají zájem na sjednocené Evropě, prohlásil Obama.

„Každý člen je demokracie, žádná členská země nikdy neválčila s jinou. Integrovaná Evropa je jedním z největších politických a ekonomických úspěchů moderní doby a musí být zachován,“ komentoval americký prezident proces evropské integrace.

(red)