Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Odyssey 44 koupila poloviční podíl ve Sportisimu

Společnost Odyssey 44 bývalého partner skupiny Penta Martina Kúšika koupila podíl 50 %  v českém řetězci se sportovními potřebami Sportisimo. Na transakci se majetkově spolupodílí i někdejší generální ředitel  lékáren Dr. Max Pavel Vajskebr. Dosavadní akcionáři firmy Do Hong Son a Thai Ngoc Nguyen nadále vlastní zbylý poloviční podíl.

Toyota šetří. Vypnula 2 výtahy

Japonská automobilka Toyota Motor, musela v rámci úsporných opatření vypnout 2 z 8 výtahů v centrále firmy v Tokiu. Automobilka již dříve oznámila, že v nastávajícím finančním roce zejména kvůli silnému jenu očekává propad zisku o 35 %. Toyota je největším výrobcem automobilů na světě.

Tržby maloobchodníků zrychlily růst z 4,9 na 7,5 %

Tržby v maloobchodě bez aut v květnu zrychlily meziroční růst na 7,5 % z dubnových 4,9 %. Největší nárůst zaznamenal  prodej nepotravinářského. Tržby očištěné o kalendářní vlivy se meziročně zvýšily o 4 %.

Penta koupila soukromou nemocnici ve Vrchlabí

Investiční skupina Penta koupila soukromou Česko-německou horskou nemocnici Krkonoše ve Vrchlabí na Trutnovsku. Novým ředitelem nemocnice se stal Ludvík Pelikán. Cena transakce zveřejněna nebyla. S nabídkou na odkup neuspěl někdejší ředitel a později senátor za ČSSD Vladimír Dryml.

V Německu schválili reformu podpory zelené energie

Německý Spolkový sněm schválil reformu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie. Snížit by se měl růst nákladů, které v ceně elektřiny nesou spotřebitelé. Zmírnit by se mělo i přetěžování přenosové soustavy, které se dotýká i Česka. Pokud jde o financování, nově se přejde na systém tržních aukcí.  Pro nové elektrárny tak nadále nebudou vypisovány garantované výkupní ceny elektřiny na 20 let, jako tomu bylo dosud.