Byznysové zpravodajství v kostce.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Česká antivirová společnost Avast koupila konkurenční AVG

Český výrobce bezpečnostního softwaru Avast Software koupil svého konkurenta AVG Technologies za 1,3 miliardy dolarů (vpřepočtu 32 miliard korun). Avast zaplatí za každou akcii AVG 25 dolarů v hotovosti. Odkoupení akcií Avast fiancuje jednak z vlastních zdrojl, jednak z úveru od Credit Suisse Securities.

Americké banky zůstanou v londýnském City

Banky JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley a britská mezinárodně působící Standard Chartered se shodly, že i po britském referendu o brexitu zůstane Londýn evropským finančním centrem. Banky to uvedly ve společném prohlášení po schůzce s ministrem fianncí Georgem Osbornem. Odejít do jiné evropské metropole se nechystají.

Ostravský ArcelorMittal se prosadil v jižní Africe, vyváží důlní výztuže

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) v červenci poslala do jižní Afriky prvních zhruba 50 tun důlních ocelových výztuží. Společnost již od roku 2015 dodala zhruba 500 tun výztuží do Jižní Ameriky. Výztuže jsou na nových trzích využívány především pro stavbu tunelů či těžbu drahých kovů.

Írán a Rusko chtějí spolupracovat na výrobě letadel Suchoj

Rusko a Írán intenzivně jednají o spolupráci na výrobě letadel Suchoj Superjet 100. Část výroby ruského dopravního by se tak mohla přestěhovat do Íránu. Teherán by na výměnou od Rusů koupil 100 nových suchojů pro svou leteckou společnost.

OKD chce půjčit až milardu na udržení těžby

Těžební společnost OKD potřebuje externí úvěr 700 miliónů až miliardu korun. V případě, že jej nezíská, hrozí, že budena nucena zastavit provoz. Podnik navíc požaduje pomoc od státu. Uvedl to mluvčí společnosti Ivo Čelechovský.

(red)