Rakouské prezidentské volby se musí opakovat. Euroskeptický kandidát Hofer (na fotografii) získal novou šanci na vítězství.

V Rakousku se bude opakovat druhé kolo prezidentských voleb. Rozhodl o tom tamní Ústavní soud. Průběh květnového hlasování zpochybnila Svobodná strana Rakouska (FPÖ), jejíž kandidát Norbert Hofer těsně prohrál. Důvodem opakování voleb jsou nesrovnalosti při nakládání s hlasovacími lístky ve 14 okrscích. Podporu pravicovému kandidátovi Hoferovi v opakovaných volbách vyslovil prezident ČR Miloš Zeman.

Soud sice uvedl, že nemá důkazy o manipulaci s hlasy, ale kvůli porušení předpisů však manipulaci nemohl vyloučit. Proto nařídil opakování druhého kola voleb.

V něm se opět utkají Alexander Van der Bellen a Norbert Hofer.

V květnovém druhém kole voleb rakouského prezidenta podlehl kandidát Svobodné strany Rakouska Hofer o 30 863 hlasů nezávislému kandidátovi s podporou Zelených Alexanderovi Van der Bellenovi.

Hofer do poslední chvíle těsně vedl, výsledek zvrátily až korespondenční hlasy.

Pochybení při manipulaci s hlasovacími lístky se týkalo 78 tisíc hlasů, což je počet, který by stačil na zvrácení výsledku voleb. Pro vítěze voleb ve druhém kole hlasovalo 50,3 procenta voličů. Hofer získal 49,7 procenta hlasů.

Hofer rozhodnutí soudu uvítal. Zrušení voleb respektuje i původní vítěz voleb Alexander Van der Bellen.

Hlasování zvrátily korespondenční hlasy

FPÖ podala k ústavnímu soudu stížnost právě kvůli nesrovnalostem při korespondenčním hlasování, jehož využilo zhruba 570 tisíc lidí.

Okamurova strana v Česku nadšena: Hofera označují za svého kandidáta

„Ze srdce vítáme rozhodnutí rakouského ústavního soudu, který zrušil výsledek druhého kola letošních prezidentských voleb kvůli prokazatelnému porušování zákona při manipulaci s hlasovacími lístky. Soud sice nemá důkazy o manipulaci s hlasy, ale kvůli porušení předpisů ho však nemůže vyloučit,“ uvedlo k rozhodnutí soudu hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

SPD současně poslalo „upřímnou soustrast probruselské lobby, které ani zfalšované korespondenční hlasy nepomohly k vítězství v rakouských prezidentských volbách“.

Současně SPD zkritizovala Ústavní soud České republiky za jeho přístup k prezidenstkým volbám v ČR.

„V České republice, jak víme, Ústavní soud protizákonné a protiústavní vyřazení prezidentských kandidátů ignoroval a posvětil, navzdory vlastnímu konstatování, že stávající praxe odporovala Ústavě,“ uvedlo SPD.

„Věřím, že v nových a snad už nezfalšovaných volbách zvítězí kandidát rakouských Svobodných, náš přítel, náš kolega ze stejné evropské frakce, a proto i náš kandidát Norbert Hofer,“ prohlásil šéf SPD, Tomio Okamura.

„Po Brexitu by to bylo další skvělé znamení, že korupční klientelistické a zprofanované tradiční partajnické elity přestávají ovládat Evropu a blíží se čas, kdy ve svých zemích budou mít skutečnou vládu nad veřejnými věcmi občané, tak, jak se na skutečné demokracie sluší a patří,“ konstatovala SPD v prohlášení.

Zeman přeje vítězství Hoferovi
Prezident České republiky Miloš Zeman uvedl, že vítězství v opakovaných prezidentských volbách v Rakousku přeje spíše Norbertu Hoferovi ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Jako důvod uvedl to, že nemá rád strany zelených. Právě s podporou této strany kandidoval druhý uchazeč o křeslo rakouského prezidenta, Alexander Van der Bellen.

(red)