Stát přinutil velké obchody k tomu, aby o sedmi státních svátcích neposkytovaly služby spotřebitelům. Budou muset mít zavřeno.

Odboráři zvítězili nad byznysem a zájmem spotřebitelů. Poslanci schválili návrh, podle něhož budou muset mít velké obchody o vybraných sedmi svátcích zavřeno. Sněmovna návrh odsouhlasila i přes protest Hospodářské komory ČR.

K platnosti zákona už chybí jen podpis prezidenta republiky Miloše Zemana.

Provozovny s plochou nad 200 metrů čtverečních budou muset mít ze zákona zavřeno o sedmi státních svátcích, jak požadovaly odbory.

Obchody budou muset mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by směly mít otevřeno jen do 12:00.

Sněmovna návrh Senátu schválila i přes odpor pravice. Úpravu, proti níž protestovala rovněž Hospodářská komora ČR, nyní dostane k podpisu prezident.

Omezení prodejní doby se snaží odbory prosadit už asi deset let. Argumentují tím, že by omezení umožnilo zaměstnancům strávit svátky v rodinném kruhu.

Odpůrci návrhu poukazují na to, že zákon je diskriminační a neřeší, zda v nákupních centrech nebudou muset mít zavřeno také menší obchůdky.

Obchody budou muset mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by směly mít otevřeno jen do 12:00.

Předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO) normu kritizoval mimo jiné jako „naivní pokus o sociální inženýrství“.

Podobně zástupci ODS a TOP 09 zastáncům předlohy vytýkali to, že chtějí určovat lidem, jak se mají chovat a kdy mají chodit nakupovat.

„Nechoďte, nenakupujte, nikdo vás nenutí. Nechte to na každém z nás,“ apeloval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Vy hájíte zájmy zaměstnavatelů, my hájíme zájmy zaměstnanců,“ oponoval mu sociální demokrat Antonín Seďa.

„Podívejme se, jak je to v nejbližších zemích, v Německu a Rakousko,“ hájil omezení prodejní doby šéf klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Návrh ale nakonec prosadilo 89 ze 154 přítomných poslanců z ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a menších frakcí. Ani jeden hlas pro zákon nedali poslanci ANO, ODS a TOP 09.

Kromě velkých obchodů mají být zavřeny také zastavárny, sběrny či bazary. Zákaz prodeje se nebude vztahovat na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Za porušení zákona bude hrozit pokuta až milion korun. Při opakovaném porušení zákona to bude až pětinásobek.

(red)