Přední český výrobce radarů a speciální elektroniky společnost RETIA chce posílit svůj další rozvoj spoluprací s Univerzitou obrany.

Přední český výrobce radarů a speciální elektroniky společnost RETIA chce posílit svůj další rozvoj spoluprací s Univerzitou obrany. Nedávné uzavření smlouvy o spolupráci má prohloubit dosavadní kooperaci firmy RETIA a Univerzity obrany na výzkumných projektech a zvýšit odbornou úroveň zaměstnanců společnosti i studentů univerzity.

RETIA, která se nedávno stala součástí holdingu CZECHOSLOVAK GROUP, je přední domácí společnost v oblasti vojenských a bezpečnostních aplikací elektroniky a elektromechaniky. Má za sebou velkou řadu zakázek jak v ČR, tak pro zákazníky z více jak 40 zemí světa.

Připojení k holdingu CZECHOSLOVAK GROUP se pro firmu stalo základnou pro další rozvoj, k němuž má přispět i nová smlouva s Univerzitou obrany.

Smlouvu podepsali rektor Univerzity obrany, brigádní generál Bohuslav Přikryl, a generální ředitel společnosti RETIA Petr Novák.

„Podpis smlouvy není začátek naší spolupráce, ta již probíhá na expertní úrovni. My ji však chceme posunout na kvalitativně vyšší úroveň,“ uvedl generál Přikryl.

„Podpis smlouvy není začátek naší spolupráce, ta již probíhá na expertní úrovni. My ji však chceme posunout na kvalitativně vyšší úroveň.“ 

Společná výzkumná činnost univerzity a společnosti RETIA se zaměřuje na systémy protivzdušné obrany, především pak v oblasti velení a řízení. Nová smlouva má přinést zvýšení úrovně vědeckého, výzkumného a vývojového potenciálu a technického rozvoje obou smluvních stran.

Má ale také podpořit kvalitní výuku a odbornost studentů univerzity i specialistů společnosti RETIA.

Univerzita a RETIA chtějí ve vzájemně výhodné spolupráci využít svých vědeckovýzkumných i technologických možností a uplatnit je v konkrétních vývojových projektech, ale i v expertní činnosti.

Ke společným vědeckým studiím, výzkumu a vývoji v oblasti obranných a bezpečnostních technologií budou specialisté univerzity i společnosti RETIA využívat nejmodernějších pracovních postupů i technických prostředků a technologií, kterými disponují.

To mimo jiné umožní i praktické ověřování výsledků teoretického výzkumu, ale také zpracování závěrečných prací studentů univerzity a realizaci studentských projektů.

RETIA byla založena koncem roku 1993 týmem inženýrů, spolupracovníků z bývalé pardubické Tesly. V roce 2016 se stala součástí holdingu CZECHOSLOVAK GROUP. Jedná se o technologickou společnost, která vyvíjí, vyrábí a modernizuje radary, raketové prostředky, systémy velení a řízení, záznamové systémy, UWB lokalizační zařízení a komunikační systémy.

Tyto produkty dodává Armádě ČR i armádám spojeneckých států NATO, přímo Severoatlantické alianci a dalším vojenským i civilním zákazníkům v Česku, stejně jako v dalších více než 40 zemích světa.

Holding CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) navazuje na tradici československého průmyslu, který podporuje a dále rozvíjí aktivity tradičních českých a slovenských společností v oblasti obranné i civilní průmyslové produkce.

Zaměřuje se na výrobu a prodej vojenských a speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů, munice, strojírenských produktů pro automobilový, železniční a letecký průmysl či brzdových systémů pro kolejová vozidla, stejně jako silniční dopravní a logistické služby.

Podniky holdingu CZECHOSLOVAK GROUP v roce 2015 zaměstnávaly téměř 4000 osob a vygenerovaly tržby v hodnotě 12 mld. Kč.

(red)