Ministerstvo průmyslu se zabývá činností burzy PXE v souvislosti s využíváním poradenských služeb burzovních poradců při energetických aukcích.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se zabývá činností pražské energetické burzy PXE v souvislosti s využíváním poradenských služeb burzovních poradců při aukcích. Reagovalo tak na zprávu o obchodním případu, kdy stejný subjekt působil jednak jako poradce připravující dokumentaci pro zákazníka na účast v energetické aukci a současně i jako oficiální obchodník PXE, který zakázku na dodávku plynu nakonec získal.

„PXE jako jediná z komoditních burz mimo působnost zákona o komoditních burzách na svých webových stránkách vybízí k využití služeb svých ´poradců´, kteří poskytují poradenské služby zákazníkům se zájmem o nákup elektrické energie či plynu na trhu pro koncové zákazníky,“ uvedl František Kotrba, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, které je gestorem zákona o komoditních burzách.

V návaznosti na osobní jednání s burzovním komisařem poskytla PXE své stanovisko k jeho výhradám.

V něm PXE uvedla, že „se pohybuje v mezích právního rámce obchodování s tím, že úkolem kolem poradců je zprostředkovat PXE příležitost k uzavření účastnické smlouvy s konečnými zákazníky a pomoci těmto zákazníkům s přípravou všech podkladů pro uskutečnění burzovního obchodu“.

Podle MPO se však dozorový orgán neztotožňuje s názorem PXE a pokládá uvedené činnosti „poradců“ za součást organizování burzovních obchodů dle zákona o burzách, který by podle názoru měl být vykonáván aparátem burzy, případně dohodci.

„Takto nasmlouvané činnosti logicky navyšují náklady burzy,“ sdělilo MPO.

MPO také zjistilo, že výzva k využití služeb prověřených poradců na PXE pro trh pro koncové odběratele je v jednom případě směrována na subjekt, který nebyl dozorovými orgány shledán jako dostatečně kompetentní k provozování burzy, respektive k uzavírání burzovních obchodů na komoditní burze v pozici člena burzovní komory.

Transparentnost obchodování podle Mládka

Mluvčí MPO také upřesnil ministrova vyjádření v souvislosti s návštěvou kladenské komoditní burzy ČMKBK, jež byla některými subjekty trhu nepřesně interpretována.

Ministr Jan Mládek po návštěvě ČMKBK označil institut komoditní burzy za „tržní nástroj pro efektivní nákupy energií“. Podle Mládka je přínosné, že kladenskou energetickou burzu využívají pro nákupy energií všechna ministerstva.

Uvedl přitom také, že „je třeba ještě zvýšit transparentnost obchodování a zajistit, aby zákazníci burzy získávali skutečně všechny důležité informace, například o poplatcích a dalších nákladech spojených s obchodováním.“

Některé subjekty si tato slova mylně vyložily jako ministrovu výhradu týkající se transparentnosti obchodování na ČMKBK.

MPO však vysvětlilo, že ministr tímto jen reagoval na problematiku v té době diskutovaných poslaneckých pozměňovacích návrhů k vládou projednávanému zákonu o zadávání veřejných zakázek a jeho slova se fakticky týkala pražské PXE.

Hrozilo totiž, že přijetím poslaneckých návrhů by došlo k nepřímé novelizaci zákona o komoditních burzách, která by veřejným zadavatelům umožnila nákupy výhradně na PXE a ostatní komoditní burzy by ze soutěže o zákazníka vyloučila.

Tyto návrhy podle Mládka nebylo možné považovat za „akty ke zvýšení transparentnosti komoditního trhu“.

(red)