ČR se stala nejvíce protiruskou a protičínskou zemí východní Evropy, ukázala studie. (Ilustrační foto)

Česká republika se stala nejvíce protiruskou a protičínskou zemí východní Evropy, ukázala studie slovenské nevládní organizace Globsec. Česko se z osmi zkoumaných evropských zemí řadí ke státům, které jsou nejodolnější vůči vlivu Ruska a Číny.

Studie byla provedena v České republice, na Slovensku, v Bulharsku, Maďarsku, Černé Hoře, Severní Makedonii, Rumunsku a Srbsku.

Globsec zkoumal vliv Číny a Ruska na veřejné mínění, politické prostředí, vládnutí, informační prostředí, občanský sektor a akademickou sféru.

Nejméně náchylné k ruskému a čínskému vlivu byly Česká republika a Rumunsko, které získaly 29 bodů.

Naopak nejhůře dopadlo Srbsko s 55 body.

Hodnocení Globsecu výrazně ovlivnilo rozhodnutí českých úřadů vyloučit Rusko a Čínu z projektu dokončení výstavby jaderné elektrárny Dukovany a rozhodnutí o snížení počtu zaměstnanců ruské ambasády v Praze kvůli podezření zapojení ruských speciálních služeb do výbuchu muničního skladu v roce 2014 ve Vrbeticích.

Organizace dále zmínila, že prezident Miloš Zeman prosazoval proruské a pročínské zájmy a usiloval o zlepšení vztahů s Moskvou a Pekingem. S ohledem na jeho kompetence šlo ale jen o symbolické kroky.

V oblasti vlivu Pekingu na Česko si nevládní organizace všimla pokusů Číny získat vlastnictví médií.

Ve zprávě k Česku Globsec za největší zranitelnost země označil dlouhodobé euroskeptické postoje obyvatel, když připomenul, že Češi v regionu nejméně příznivě hodnotí EU. (pel)