Šéfka EK Ursula von der Leynová oznámila: Volby do europarlamentu jsme vyhráli.

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová oznámila, že její Evropská lidová strana (EPP) zvítězila ve volbách do Evropského parlamentu (EP). Šéf frakce EPP Weber již deklaroval nárok na funkci šéfky Evropské komise právě pro vob der Leyenovou.

Spolu s dalšími stranami prý plánují vytvořit „baštu proti extrémům zleva i zprava“.

„Bez EPP nelze vytvořit většinu,“ uvedla dosavadní šéfka eurokomise, která se uchází o další funkční období.

„Přátelé, dnes je skvělý den pro EPP. Zvítězili jsme v evropských volbách,“ řekla svým příznivcům ve volebním štábu.

Předseda EPP Manfred Weber oznámil, že jeho evropská politická strana si po vítězství v eurovolbách bude nárokovat post předsedy EK, což by znamenalo, že von der Leyenová by měla zůstat v této funkci dalších pět let.

Ursula von der Leyenová po jednání s vedením německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) prohlásila, že chce spolupracovat s liberály a sociálními demokraty, aby Evropa měla stabilní vedení.

Šéf CDU Friedrich Merz očekává, že Ursula von der Leyenová zůstane po úspěšných eurovolbách šéfkou Evropské komise.

CDU/CSU vyhrála v Německu se zhruba 30 procenty, následuje pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD), která díky 15,6 procenta hlasů získá 15 europoslaneckých mandátů. AfD dosud měla devět europoslanců.

Leyenová si nejdříve musí na neformálním summitu 17. června a následném zasedání Evropské rady zajistit podporu kvalifikované většiny lídrů členských zemí.

„Vycházíme z toho, že Ursula von der Leyenová bude příští šéfkou Evropské komise,“ řekl Merz.

Dodal, že očekává, že výsledek voleb, ve kterých v Německu zvítězila konzervativní unie CDU/CSU v čele právě s von der Leyenovou, bude vláda sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze respektovat.

Von der Leyenová novinářům řekla, že je očividné posílení stran v krajním pravém i levém politickém spektru.

„Největší odpovědnost nyní nesou strany politického středu,“ řekla.

„Všichni chceme silnou Evropu, která je schopná jednat. V těchto turbulentních časech potřebujeme kontinuitu. Chceme spolupracovat se všemi, kteří jsou proevropští, kteří podporují Ukrajinu a kteří respektují právní stát,“ zdůraznila.

Von der Leyenová v projevu vyzdvihla sílu Evropské unie, která pod jejím vedením musela čelit jak pandemii covidu-19, tak ruské válce na Ukrajině, která vedla také k velkému nárůstu cen energií.

Von der Leyenová sdělila, že během voleb do Evropského parlamentu musela Evropská unie čelit „mnoha vnějším zásahům do veřejného mínění“.

Lidovecká frakce EPP, jejíž součástí je i německá unie CDU/CSU, získala v evropských volbách 185 mandátů a zůstává největší politickou skupinou v 720členném Evropském parlamentu.

Teoreticky se může spolehnout na podporu všech europoslanců z EPP a dvou spřátelených frakcí, dohromady jde o 403 mandátů. Ke zvolení potřebuje alespoň 361. (sfr)