Křetínského EPH úspěšně emitoval své první zelené dluhopisy v hodnotě 500 milionů eur. (Ilustrační foto).

Společnost EPH Financing International realizovala první úspěšnou emisi zelených dluhopisů v objemu 500 milionů EUR, jejímž ručitelem je Energetický a průmyslový holding (EPH). Dluhopisy byly vydány v rámci dluhopisového programu EMTN  o celkovém objemu až 3 miliardy EUR.

Oznámil to holding EPH.

Zelené bondy denominované v eurech se splatností v listopadu 2029 ponesou kupón ve výši 5,875 % vyplácený jednou ročně. Částka odpovídající čistému výnosu z emise bude alokována v souladu s rámcem pro zelené financování EPH do portfolia způsobilých zelených projektů.

EPH v této transakci asistovaly společnosti Goldman Sachs Bank Europe S.E. a HSBC Continental Europe v roli globálních koordinátorů a bookrunnerů, ING Bank N.V. v roli hlavního manažera emise, bookrunnera a výhradního poradce pro strukturování zelených dluhopisů a Bank of China (Europe) S.A. v roli pasivního bookrunnera.

Zelené dluhopisy přilákaly velké množství zájemců, zejména z řad investorů ze západní Evropy, kteří převzali 92 % všech alokací, uvedla firma.

Dluhopisy byly přijaty k obchodování na regulovaném trhu Euronext Dublin a získaly rating BBB- od agentury Fitch a BBB- od agentury S&P.

EPH je vertikálně integrovaný holding, zahrnující činnosti od výroby a distribuce elektřiny a tepla až po inovativní postupy v oblasti přepravy a skladování plynu. Podle firmy pokrývá celý energetický hodnotový řetězec a klíčové trhy, jako jsou Německo, Spojené království, Irsko, Francie, Švýcarsko, Nizozemsko, Itálie, Slovensko a Česká republika. Zaměstnává zhruba 15 tisíc lidí.

Majoritním vlastníkem, předsedou představenstva a generálním ředitelem EPH je Daniel Křetínský. (sfr)