Česko se zbaví závislosti na ruské ropě nejpozději polovině roku 2025, oznámil premiér Fiala.

Česko se zbaví závislosti na ruské ropě nejpozději v polovině roku 2025, vyhlásil premiér Petr Fiala. Jakmile dojde ke spuštění ropovodu TAL-Plus, požádá Česká republika okamžitě o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy ropovodem Družba.

Premiér to oznámil po setkání s vedením státní společnosti Mero v Nelahozevsi.

Práce na rozšíření italského ropovodu TAL, který funguje od roku 1967, se nyní naplno rozběhly. Technologické úpravy budou hotové do konce letošního roku. Následovat budou dokončovací práce a provozní testy.

„Po 60 letech se zbavíme závislosti na ruské ropě. Tím posilujeme energetickou soběstačnost České republiky. Technicky by to mělo být provedeno do konce roku a plné spuštění očekáváme nejpozději v první polovině roku 2025, tedy v podstatě do 12 měsíců,“ uvedl Fiala.

Rozšířeným ropovodem přitečou do Česka čtyři miliony tun ropy ročně navíc, což nahradí ukončení dodávek přes Družbu. Dodávky zároveň pokryjí spotřebu obou rafinerií v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

Podle ministra financní Zbyňka Stanjury je Česká republika na cestě ke kompletnímu se odstřižení od ruské ropy.

„Státem vlastněná společnost MERO ČR intenzivně pracuje na projektu modernizace transalpského ropovodu TAL, který propojuje přístav v italském Terstu se středoevropskými zeměmi. Výsledkem bude rozšíření kapacity ropovodu tak, abychom již nemuseli využívat ropovod Družba dodávající ruskou ropu.“

„Zajistíme tímto 4 miliony tun ropy ročně navíc, ropovod tak do země dopraví celkově cca 8 milionů tun ročně, což kompletně pokryje potřebu Česka. Náklady na tuto transformaci dosáhnou přibližně 1,3 – 1,6 mld. Kč a zaplatí je přímo MERO ČR ze svých výnosů. Ze státního rozpočtu na to nepůjde ani koruna.“

„Česko se od ruské ropy odstřihne již v první polovině příštího roku, kdy budeme plně zásobováni ropou ropovody IKL a TAL. Tímto krokem významně posílíme energetickou bezpečnost naší země,“ upřesnil Stanjura.

V roce 2023 přiteklo do českých rafinérií 7,4 milionu tun ropy, z toho přibližně 58 procent tvořila ropa z ropovodu Družba vedoucího z Ruska. Zbytek tvořily dodávky z německého ropovodu IKL, jenž navazuje na italský ropovod TAL. (sfr)