Všechny peníze na munici pro Ukrajinu už byly shromážděny, oznámil prezident Pavel. (Ilustrační foto).

Všechny peníze na munici pro Ukrajinu už byly shromážděny, oznámil prezident Pavel. Spojenci už zajistili všechny finanční prostředky potřebné pro českou iniciativu, jejímž cílem je nákup stovek tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii. Získání kompletní částky potvrdil prezident Petr Pavel.

„K dnešnímu ránu jsme shromáždili celkovou částku pro nákup veškeré munice, tedy těch 800 tisíc kusů,“ oznámil Pavel při návštěvě Středočeského kraje.

Další krok má podle něj udělat česká vláda, která uzavře memorandum a nastaví vzájemné vztahy.

„Z české strany potom bude následovat informace všem těm přispívajícím státům o harmonogramu a jak budeme postupovat dál,“ doplnil prezident Pavel.

Částky od jednotlivých dárcovských států však Pavel neprozradil.

„Asi by to nebylo fér k těm státům, které přispívaly, pokud to s nimi nemáme projednané,“ podotkl.

Potřebnou částku podle něj příslibem dorovnalo Norsko.

„Teď to bude už jenom na šikovnosti našich firem a ministerstva obrany, jak se podaří celý ten postup urychlit,“ dodal.

Do pomoci, kterou iniciovalo Česko, se mělo zapojit dalších 18 států. Munice by měla být na Ukrajině v následujících týdnech, dodal český prezident.

Dělostřelecké granáty by mohly být dodány na Ukrajinu během několika týdnů.

Podle návrhu by Česko fungovalo jako prostředník spojující vlády ochotné financovat nákup munice, která by pak putovala na Ukrajinu.

Prezident Pavel minulý týden informoval, že zájem zapojit se do českého plánu na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu v zemích mimo EU projevilo 15 států. Podle dostupných informací jsou mezi nimi například Kanada, Francie, Německo, Dánsko, Lotyšsko, Litva, Nizozemsko, které celkem poskytne 250 milionů eur, či Belgie s příspěvkem 200 milionů eur.

Další státy účast oznámily, aniž by specifikovaly výši svého příspěvku.

Plán představil prezident Pavel v polovině února na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Řekl, že Česko v mimounijních zemích našlo 500 tisíc kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300 tisíc kusů v sovětské ráži.

Britský list Financial Times napsal, že nákup by měl stát 1,5 miliardy dolarů (asi 35 miliard korun). (sfr)