Německo se bojí vojenského útoku Ruska na některou zemi NATO během příštích 5 až 8 let. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Němečtí experti považují v rozmezí příštích pěti až osmi let za možný ruský vojenský útok na některou ze zemí Severoatlantické aliance (NATO). Prohlásil to německý ministr obrany Boris Pistorius v rozhovoru pro Der Tagesspiegel. Bezprostřední napadení Ruskem podle něj sice nyní nehrozí, ale Německo prý musí být připraveno na útok.

„Chci naši společnost probudit,“ zdůraznil Pistorius o svém varování před ruskými mocenskými ambicemi a o tom, že německá armáda musí být na válečný střet připravena.

Jako možná opatření uvedl úpravu branné povinnosti, posílení obranných kapacit, zefektivnění zbrojního průmyslu a také možné otevření armády pro ty, kteří dosud nevlastní německý pas.

„Nebyli bychom první, kdo by to v Evropě udělal,“ řekl Pistorius o možném vstupu neněmeckých občanů do armády. S tím, že v Německu žijí lidé třeba i ve třetí generaci, ale stále nejsou občany země.

Pistorius v rozhovoru hovořil také o vojenské pomoci Ukrajině, která podle něj musí mít limity.

„Nemůžeme vsadit vše najednou, jak někteří požadují. Sami bychom se ocitli bezbranní,“ podotkl.

Konstatoval dále, že Německo je z evropských států největším podporovatelem Ukrajiny, takže je nyní i na ostatních evropských zemích, aby učinily více.

„Každému musí být jasné, že když ruský prezident Vladimir Putin tuto válku vyhraje a obsadí Ukrajinu, tak se samozřejmě zvýší hrozba pro alianční území,“ dodal.

Některá média v Německu zveřejnila podrobnosti o tajném německém scénáři, podle kterého by se od letošního února mohlo začít zvyšovat napětí mezi NATO a Ruskem, což by v létě 2025 vyvrcholilo bezprostřední hrozbou války.

Rusko by podle tohoto scénáře mohlo k rozdmýchání konfliktu využít hybridní formy v podobě propagandy, kybernetických útoků, dezinformací a ruské menšiny v Pobaltí. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ZBRANÍ ČTĚTE NA BUSINESS DEFENCE NEWS