Exprezident Václav Klaus zaútočil proti návrhu prezidenta Pavla na zavedení eura v Česku. Žádá referendum.

Bývalý prezident ČR a bývalý český premiér Václav Klaus zaútočil veřejně proti návrhu prezidenta Pavla na zavedení eura v Česku. Klaus žádá, aby o zavedení eura měli možnost rozhodnout občané v referendu. 

Klaus vyzval, aby se rozhodnutí o euru nedělalo za zády občanů a předcházelo mu referendum.

Za chybu vlády Miloše Zemana označil to, že si nevyjednala výjimku z eura.

Exprezident Klaus reagoval na to, že současný prezident Petr Pavel v novoročním projevu vyzval politiky k plnění závazku České republiky přijmout euro.

„Jsme velmi zneklidněni,“ prohlásil Václav Klaus.

Otázku opuštění české koruny a přijetí eura označil za zásadní na dlouhá desetiletí.

„Vyzýváme vládu a politickou scénu, aby tak závažné rozhodnutí, jako je opuštění národní měny, nebylo provedeno za zády občanů,“ deklaroval Klaus.

Vyzval také vládu a prezidenta Pavla, aby zanechali aktivit směrem k urychlení vstupu ČR do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II, který je nutný pro vstup do eurozóny.



Politici mají podle Klause hledat co nejširší shodu s odborníky, podnikateli, ale i opozicí a diskutovat by se mělo v obou komorách Parlamentu.

„Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou,“ prohlásil prezident Pavel ve svém novoročním projevu.

Jeho výzvu odmítli politici opozičních hnutí ANO a SPD.

Premiér Petr Fiala v reakci připomněl, že jeho vláda se v programovém prohlášení nedomluvila na tom, že by se v současném volebním období zabývala přijetím eura. Česko ani v současnosti neplní potřebná kritéria pro přijetí společné evropské měny.

Podle premiéra debata o přijetí eura v Česku zesiluje v souvislosti s blížícími se volbami do Evropského parlamentu, teď ale není postavena na reálných základech.

Klaus: Pavel je laik

Václav Klause se už v první reakci na Pavlův projev vůči záměru na zavádění eura v Česku ostře vymezil. Prezidenta Pavla označil za laika s tím, že podle Klause by přijetí eura bylo fatální ranou pro Česko.

„To vystřelení z děla Pavlem a Dvořákem padlo ve chvíli, kdy oba tito pánové už dostali na stůl společný materiál ministerstva financí a České národní banky, ve kterém se říká: s eurem nic nedělejme,“ připomněl Klaus.

„Pro všechny občany České republiky to byl blesk z čistého nebe. Něco takového nikdo z nás od novoročního projevu neočekával, a zejména ne od člověka, který s ekonomickými otázkami nemá vůbec nic společného,“ řekl také Klaus na adresu prezidenta Pavla. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Stanovisko IVK ke kampani k opuštění české koruny a k přijetí eura