Fialova vláda zadotuje firmy v ČR sumou 3,5 miliardy Kč na pomoc s drahými energiemi. (Ilustrační foto).

Fialova vláda rozdělí vybraným tuzemským firmám v příštím roce částku 3,5 miliardy korun, kterou jim vyčlení jako pomoc s drahými energiemi. Státní pomoc bude určena „energeticky náročným firmám“. Stát za tyto firmy převezme část poplatků za elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Rozhodnutí navazuje na jednání ze začátku podzimu. Průmyslníci se domáhali, aby vláda upravila regulované platby za elektřinu pro energeticky nejnáročnější firmy.

Vybrabné firmy nakonec dostanou slevu u povinných plateb na podporu obnovitelných zdrojů. Standardní poplatek, který budou platit domácnosti nebo menší podniky, se od Nového roku vrací na 495 korun za megawatthodinu bez DPH.

Vláda nyní rozhodla, že velkoodběratelé budou platit o 107 korun méně za MWh pro podniky připojené na hladině vysoké napětí a o 167 korun méně u velmi vysokého napětí.

„Chceme udržet konkurenceschopnost našeho průmyslu,“ vysvětlil premiér Petr Fiala.

Pomoc se má týkat 25 tisíc odběrných míst.

Původně vláda plánovala zrušit pro příští rok výpomoc s poplatky na podporu obnovitelných zdrojů elektřiny. Pro letošní rok je vzala na sebe, a to jak u domácností, tak u firem.

Dohromady s dalšími podpůrnými položkami, jako bylo zastropování cen a zafixování poplatků za distribuci, to pro státní rozpočet znamenalo náklady ve výši 110 miliard korun.

Pro příští rok se doposud počítalo se zkrácením této částky na 9,35 miliardy. Nově to bude 12,85 miliardy. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury se 3,5 miliardy Kč najde tak, že stát ušetří letos nebo příští rok.

„Spíš je pravděpodobné že ty prostředky najdeme v neutracených penězích z rozpočtu 2023,“ doplnil ministr.

Další pomoc pro firmy podle něj bude v tom, že stát posune termín pro platby za emisní povolenky z března na září. Koaliční poslanci podle něj už kvůli tomu navrhli legislativní změnu.

Pro energeticky náročné firmy se tím pádem částečně vrací dřívější zvýhodněný režim, který pro ně fungoval do loňského roku a díky kterému měly množstevní slevu.

Průmyslníci se obávali, že bez pomoci by některým firmám stouply doprovodné poplatky za elektřinu několikanásobně. Varovaly, že by v příštím roce pro některé z nich elektřina vycházela dráž než v okolních zemích a že by to ohrozilo konkurenceschopnost průmyslu. (sfr)