Prezidentem Argentiny byl zvolen libertarián Milei. Chce zrušit centrální banku. (Ilustrační foto)

Příštím argentinským prezidentem se stane krajně pravicový ekonom Javier Milei. Ten je označován za krajně pravicového libertariánského radikála či pravicového populistu. Slibuje převratné ekonomické kroky, včetně nahrazení domácí měny peso americkým dolarem nebo zrušení centrální banky.

Jeho soupeř, ministr hospodářství Sergio Massa ještě před zveřejněním oficiálních výsledků uznal svou porážku ve druhém kole hlasování v 46milionové latinskoamerické zemi. Vítězství Mileie bude pro Argentinu představovat zásadní politickou změnu.

Jedenapadesátiletý Massa svým příznivcům řekl, že už s Mileiem mluvil, aby mu pogratuloval. Jeho slova byla podporovateli Mileie podle listu El Clarín přijata s obrovským nadšením. Slavilo se i v ulicích hlavního města Buenos Aires.

Později slova Massy potvrdily i průběžné výsledky po sečtení 96 procent hlasů, podle nichž měl Milei náskok v poměru 55,8 ku 44,2 procenta. Z říjnového prvního kola hlasování přitom vítězně vzešel Massa, představitel vládní peronistické Unie pro vlast, druhého Mileie porazil o sedm procentních bodů.

Argentinská média dopředu volby vnímala jako politický souboj mezi kandidátem, který představuje kontinuitu, a Mileiem, který je vnímán jako zásadní změna.

Milei rozděluje zahraniční státníky. Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva mu popřál štěstí a úspěch, ale kolumbijský prezident Gustavo Petro jeho vítězství považuje za smutné pro Latinskou Ameriku.

Americký exprezident Trump ve své gratulaci Mileimu uvedl, že je na něj hrdý.(at)